Geen versoepeling woonplaatsregels bestuurders

Geschreven door Redactie

De Eerste Kamer heeft het voorstel om de regels rondom huisvesting van bestuurders te versoepelen, van tafel geveegd. Volgens de Gemeente- en Provinciewet moeten wethouders en gedeputeerden ook wonen waar ze werken.

Binnen Flevoland wonen alleen drie Almeerse wethouders niet binnen hun werkgebied. Het gaat om de wethouders Loes Ypma, Jan Hoek en Aldrik Dijkstra.


Volgens de Gemeentewet krijgen wethouders een jaar de tijd om te verhuizen naar de desbetreffende gemeente. De gemeenteraad kan er nog voor kiezen om die periode steeds met een jaar te verlengen, als daar een goede reden voor is. Voor de gedeputeerden geldt hetzelfde wat betreft de provincie waar ze in werken.


Minister Ollongren kwam met een wetsvoorstel om wethouders en gedeputeerden in plaats daarvan vier jaar de tijd te geven om te verhuizen. De Eerste Kamer veegde dat deze week van de tafel. Volgens de fracties van VVD, PVV en SP ging deze verruiming veel te ver. Bestuurders zouden door buiten het werkterrein te wonen, de binding ermee verliezen. Ook CDA, PvdD en 50PLUS stemden tegen.


In mei kregen Jan Hoek en Aldrik Dijkstra van de gemeenteraad drie maanden extra om te verhuizen. Een woordvoerder laat weten dat beide wethouders voor 1 september naar Almere zullen verhuizen. De woonplannen van Ypma zijn nog onduidelijk.



Onze Ambassadeurs