Kamerleden willen nieuw onderzoek stikstofuitstoot uitgebreide luchthaven

Geschreven door Redactie

SP, Groen Links en de Partij voor de Dieren in de Tweede Kamer willen dat er nieuw onderzoek komt naar de uitstoot van stikstof die de uitbreiding van luchthaven Lelystad veroorzaakt.

Ze willen weten wat de gevolgen zijn voor de natuurgebieden in de omgeving van Lelystad en onder de laagvliegroutes.


Aanleiding is een recente uitspraak van de Raad van State. Die oordeelde dat het Nederlandse programma om stikstof terug te dringen in kwetsbare natuurgebieden niet voldoet. Tegenstanders van Lelystad Airport putten hoop uit die uitspraak. Stichting Red de Veluwe zei tegen Omroep Gelderland dat er nu een nieuwe vergunning moet worden aangevraagd voor de uitstoot van stikstof. De stichting zal dan bezwaar tegen die vergunning aantekenen.


De drie Kamerfracties willen van minister Cora van Nieuwenhuizen weten of het klopt dat er een nieuwe vergunning moet worden aangevraagd. Ook willen ze weten hoe lang zo'n procedure kan duren. Zij vinden het belangrijk om goed en gedegen onderzoek te doen naar de uitstoot van stikstof. Het is volgens hen in niemands voordeel als er weer grote twijfels ontstaan bij de kwaliteit van een luchtvaartrapport.