Markt wordt overspoeld met gezondheid websites en apps

Geschreven door Redactie

Denk je een gebroken vinger te hebben of wil je controleren of je echt een teek hebt? Het kan tegenwoordig allemaal via allerlei soorten gezondheidsapps. Velen raadplegen ook Google om toch even te kijken wat het kan zijn.

Ook steeds meer artsen maken gebruik van deze mogelijkheid. Toch maken deskundigen zich zorgen over de veiligheid. Veel apps en websites op Google bieden geen valide informatie aan en dat geeft een risico.

Van tevoren controleren

Steeds meer patiënten nemen een medische handelingen app in gebruik. Dit geeft een groot gemak bij de patiënt en arts, omdat ze nu vanuit huis kunnen revalideren of medische handelingen kunnen verrichten. Waar normaal de patiënt-arts relatie centraal stond worden nu steeds meer handelingen uit handen van de arts genomen.  

De huidige digitale mogelijkheden bieden voor vele artsen een uitkomst. Zo kunnen patiënten met diabetes tegenwoordig gebruik maken van een bloedglucosemeter dat via bluetooth naar een app de gegevens stuurt. De arts krijgt deze automatisch binnen en hoeft alleen nog maar te kijken naar de afwijkende waarden. Dit scheelt veel tijd in een patiënte afspraak.

Zo moesten diabetespatiënten normaal vier keer per jaar op consult. Zo'n consult duurt gemiddeld twee uur. Tegenwoordig kan dit allemaal anders en is de duur van een consult ingekort dankzij de nieuwe technologische mogelijkheden.

Keerzijde

Er worden nu ruim 350.000 gezondheidsapps aangeboden in de Apple en Play Store. Het grote aanbod aan gezondheidsapps geeft vragen bij zowel de patiënt als arts. Kan de kwaliteit van de medische zorg op zo'n grote schaal nog wel gewaarborgd worden? 

Een oplossing zou zijn om een duidelijk keurmerken app te lanceren. Zo kan de kwaliteit van de metingen en medische handelingen vanuit huis beter aangestuurd en gecontroleerd worden. Zo is een bloeddruk meter een heel ander verhaal dan de stappenteller om je telefoon. De stappenteller geeft niet altijd een valide uitkomst, stel dat dit gebeurd bij een glucosemeter dan kan dit ernstige gevolgen hebben.