Wat kun jij doen aan de warmte?

Geschreven door Redactie

De temperaturen kunnen deze week hoog oplopen in verschillende plaatsen van het land. Op de heetste plekken kan het wel 36 graden worden. Weet jij wat je moet doen om verkoeling te zoeken?

Wij helpen je graag op weg met een aantal tips! Deze tips kun je gebruiken voor jezelf, je buurman of je huisdier. 

Tip 1: drink voldoende water

Het is belangrijk om voldoende te drinken, ook als je geen dorst hebt. Met het warme weer kun je veel gaan zweten waardoor je veel vocht verliest. Drink bij voorkeur water. 

Mocht je te weinig drinken dan merk je dit aan de kleur van je plas, deze heeft dan een donkere kleur. Tevens merk je dat je minder vaak naar het toilet gaat en je kunt last krijgen van hoofdpijn. 

Gebruik zo min mogelijk alcohol met het warme weer. Alcohol ontrekt namelijk vocht uit je lichaam. Ga je een activiteit doen buiten? Neem dan zeker een aantal flesjes water mee om regelmatig bij te drinken en je lichaam te blijven hydrateren. 

Tip 2: vermijd zoveel mogelijk zware inspanning en zorg voor koelte

Ga je toch actief inspanning leveren? Zorg dan dat je dunne en luchtige kleding draagt. Probeer zo veel mogelijk in de schaduw te blijven en beperk je lichamelijke inspanning tussen 12:00 en 16:00 uur. 

Het is verstandig om actieve inspanningen s'ochtends of s'avonds uit te voeren. Maak heerlijk gebruik van de koelere ochtend en avond om dan je boodschappen te doen. Heb je afkoeling nodig? Plaats dan een heerlijk voetenbadje in de tuin terwijl je je verdiept in je favoriete boek. 

Tip 3: houd je woning koel

Door je woning koel te houden zorg je voor een aangename ambiance in je huis. Niet alleen jij, maar ook je huisdieren profiteren hier van. Open je ramen en deuren s'ochtends en s'avonds om je huis te laten afkoelen en zorg dat je voldoende ventilatoren hebt die een fris windje door je huis kunnen blazen. 

De opwarming van je woning kan worden beperkt door tijdig gebruik te maken van zonwering of airconditioning Sluit de gordijnen in de kamers waar de zon opstaat. Houd de hitte buiten door de ramen en deuren overdag dicht te laten. 

Het kan zeker handig zijn om je natte was eens binnen op te hangen. Zo behoud je de luchtvochtigheid in de kamers en koelt de kamer af door de frissen wind die door de natte kleding waait. 

Tip 4: let extra op je huisdieren

Honden en knaagdieren zijn de huisdieren waar extra op gelet moet worden tijdens hitte. 

Van honden is bekend dat ze het snel warm hebben. Zij kunnen alleen hun warmte kwijt door te gaan hijgen. Daarom moet je met warme temperaturen nooit lange stukken met een hond gaan wandelen. Zorg dat je huisdier altijd toegang heeft tot een waterbak. Let wel op dat de waterbakken goed schoongemaakt worden, want met het warme weer kunnen bacteriën zich sneller verspreiden. 

Ook voor konijnen is de hitte niet fijn. Deze huisdieren leven in het wild in koele hollen onder de grond en hebben het in hun kooien flink warm als de temperaturen boven de 24 graden uitkomt. Het is belangrijk dat je ervoor zorgt dat de kooi niet in de volle zon staat. Ook voor deze dieren geldt: zorg dat hun waterflesje goed gevuld is.

Plaatst eventueel koelelementen in het hok, omwikkeld in een handdoek. Zo kunnen de konijnen extra verkoeling hard gebruiken. Ijsblokjes door het water heen is geen goed idee, dit kan namelijk diaree veroorzaken. 

En misschien wel de belangrijkste tip: laat dieren nooit alleen achter in een auto!

Tip 5: zorg voor elkaar

Met dit warme weer is het extra verstandig om beter op elkaar te letten. De warme temperaturen kunnen zorgen voor duizeligheid, hoofdpijn, misselijkheid en transparantie. Mocht je zien dat een persoon duidelijk meer hulp nodig heeft, bied hen dan hulp aan. 

Let extra op ouderen, maar ook op mensen met chronische ziektes, baby's of mensen met overgewicht. Tijdens de vakantie kunnen mensen minder verzorging krijgen, terwijl het juist de perioden zijn dat extra zorg gewenst is. Deze groepen mensen lopen extra risico op uitdroging of oververhitting als zij niet genoeg drinken. 

Onze Ambassadeurs