Seksuologe start actie tegen menstruatie-armoede

Geschreven door Redactie

Mandy Ronda uit Almere wil graag toiletten op middelbare scholen in haar woonplaats voorzien van menstruatieproducten. De 35-jarige seksuologe hoopt hiermee jonge meisjes met menstruatie-armoede te helpen.


Uit een recent rapport van De Bovengrondse blijkt dat negen procent van de vrouwen in Nederland menstruatie-artikelen niet kan betalen. Zij vallen noodgedwongen terug op wc-papier, kranten of vodden. 

"Ik hoorde van dit rapport en ben meteen een actie begonnen om menstruatieproducten in te zamelen. Dat doe ik voor een blijf-van-m'n-lijf-huis, Het Leger des Heils en de Voedselbank. Maar nu wil ik ook scholen helpen.", zegt Ronda.

Schandalig

Op middelbare scholen is volgens Ronda niets beschikbaar. "En dat is schandalig als je weet dat meiden onregelmatig menstrueren. Ook speelt schaamte om aan een ander hulp te vragen een rol."

Ronda wil facility-managers en conciërges aanspreken en ze voorzien van een doosje menstruatieproducten die meiden in nood kunnen gebruiken. Leerlingen kunnen zelf hun school bij Ronda aanmelden.

Zelfbewust

Ronda vindt haar actie prima passen bij haar werk als seksuologe. "Als we het hebben over het beeld van vrouwen dan valt er ook bij ongesteldheid wat aan bij te schaven. Het wordt gezien als vies, onwenselijk en naar. Ook de naam 'ongesteld' geeft aan dat er iets mis is met je gesteldheid. Terwijl menstrueren heel gezond is."

Petitie

Medewerkers van Girls Rights Watch hebben vorige week dinsdag een petitie aangeboden aan de Tweede Kamer. Ze willen dat er meer onderzoek komt naar menstruatie-armoede. Ook willen ze dat vrouwen met geldzorgen gewoon beschikking over maandverband moeten hebben.

Onze Ambassadeurs