Iedereen kan een teststraat beginnen

Geschreven door Redactie

Steeds meer ondernemers duiken in de nieuwe markt van de commerciële corona teststraten. Daar worden met name sneltesten ingezet, waarbij binnen een kwartier de uitslag bekend is. Werkgevers betalen de testen, zodat hun personeel sneller weer aan de slag kan bij een negatief resultaat.

Bij de gratis test van de GGD duurt het vaak minimaal een dag voordat je er terecht kunt; de uitslag laat dan nog minimaal een dag op zich wachten.

Supermarkteigenaar en cateraar Henk Slump heeft op meerdere locaties een teststraat ingericht. In Bant, langs de A6, is hij al open. Volgende week volgt Biddinghuizen. Ook buiten de provincie, in Zwolle bijvoorbeeld, is Slump actief.

Eigenlijk kan iedereen zo'n teststraat openen. Medische kennis is niet nodig, vertelt Slump. Hij heeft een huisarts bereid gevonden om de medewerkers van de teststraat instructies te geven en in de 'backoffice' begeleiding te geven. De test is een zelftest, je zou het zelf dus ook thuis kunnen doen maar volgens Slump vinden mensen het fijner als iemand anders dat voor ze doet. Hij maakt de vergelijking met een IKEA-kast. "Die kun je ook zelf in elkaar zetten, maar dan duurt het wat langer allemaal."

De testen in de teststraat van Slump zijn goedgekeurd door het RIVM. Mensen kunnen op de website van zijn bedrijf controleren wat de uitslag is, de medewerkers van de teststraat kunnen niet zien wat de uitslag is. Mensen die positief testen moeten dat zelf doorgeven aan de GGD.

​​​​​​​De Inspectie Gezondheid en Jeugd (IGJ) zegt over de commerciële teststraten: "Na een positieve test moeten mensen zich altijd melden bij de GGD voor een aanvullende PCR-test. Alleen met een PCR-test kan met zekerheid vastgesteld worden of iemand het virus bij zich draagt. Voor mensen die na zo’n sneltest een negatieve testuitslag krijgen, blijft het belangrijk dat zij bij klachten thuis blijven en zich aan de RIVM-voorschriften houden."

Verder is het volgens de IGJ belangrijk dat de testen worden afgenomen door een zorgprofessional en er betrokkenheid moet zijn met een arts met een BIG-registratie, zoals een huisarts. Als mensen de teststraten niet vertrouwen of klachten hebben dan kunnen ze dat melden via het landelijk meldpunt zorg.