Mazelen uitgebroken op Urk

Op Urk zijn de mazelen uitgebroken. Volgens de GGD is de besmettelijke ziekte bij 1 volwassene en 9 kinderen vastgesteld.


De GGD bekijkt of het nodig is om de mensen die in contact zijn geweest met de patiënten in te enten of antistoffen toe te dienen. Daarbij gaat de aandacht in eerste instantie uit naar kwetsbare groepen, zoals baby's, zwangere vrouwen en mensen met een verstoord afweersysteem. Wie ingeënt is tegen mazelen of de ziekte al gehad heeft, is volgens de GGD beschermd. 


Kinderen die meedoen aan het rijksvaccinatieprogramma worden ingeënt tegen mazelen, maar volgens de laatste cijfers kreeg op Urk slechts 58.5 procent van de kinderen alle prikken. De vaccinatie die beschermd tegen de bof, mazelen en rode hond kreeg 61,1 procent van de Urker kinderen. 


De laatste uitbraak van mazelen op Urk was in 2013.