"Moderne dakloze jongere moeilijk te herkennen"
"De moderne dakloze jongere is moeilijk te herkennen. Hij heeft de laatste telefoon en hij ziet er netjes uit. Hij kan zich rustig bewegen onder ons, hij valt niet op", zegt Robert Roch van zorginstelling Kwintes.
Ook al zijn dakloze jongeren moeilijk te herkennen, toch moeten ze voor het eind van 2021 allemaal van straat zijn. Dat is in ieder geval de ambitie van de gemeente Almere. Vanaf vandaag start het Actieprogramma Dakloze Jongeren. Almere en elf andere gemeenten hebben afgesproken dat alle (potentiële) dak- en thuisloze jongeren hulp en ondersteuning krijgen. Niemand mag mag meer op straat terecht komen er zijn geen wachtlijsten meer voor gespecialiseerde jongerenopvang of beschermd wonen.
"Wat je bij veel jongeren ziet, is dat ze lang overleven door van bank naar bank te hoppen." - Luc Tanja, Leger des Heils
Grote groep 'bankhoppers'
In Almere kunnen de zwerfjongeren niet alleen bij zorginstelling Kwintes terecht, maar ook bij het Leger des Heils. Daar runt Luc Tanja de crisisopvang. Volgens Tanja is het Leger vaak de laatste plek waar de zwerfjongeren terecht kunnen: "Wat je bij veel jongeren ziet, is dat ze lang overleven door van bank naar bank te hoppen. Dat kan variëren van een tijdje bij je tante logeren en dan weer naar je ouders te gaan en daarna weer bij vrienden te verblijven".
Omroep Flevoland maakt vanwege de start van het Actieprogramma Dakloze Jongeren een drieluik over zwerfjongeren in Almere. Hoe groot is het probleem nu eigenlijk? Waar kunnen de jongeren terecht en wat is volgens hulpverleners extra nodig om er voor te zorgen dat alle jongeren voor 2021 van de straat zijn?
Cijfers GGD Flevoland
Hoeveel zwerfjongeren Almere heeft, is onduidelijk. GGD Flevoland telde in de hele provincie zo'n honderd jongeren die vorig jaar opvangen werden in een maatschappelijke instellingen. Daarnaast woonden 77 jongeren in een 'beschermde woonomgeving'. Maar de grootste groep dakloze jongeren bestaat volgens de GGD uit 'bankhoppers'. Het vermoeden is dat die groep uit meer dan 200 jongeren bestaat.
"Ik ging van plek naar plek"
Jeffrey Muntenaar uit Almere raakte op zijn 18e dakloos. Zijn biologische ouders waren verslaafd en stonden hem na zijn geboorte af. "Toen ben ik in het systeem terechtgekomen, jeugdzorg, pleeggezinnen en verschillende zorginstellingen. Maar dat is nooit stabiel geweest. Ik ging van plek naar plek." Toen Muntenaar volwassen werd, hield de jeugdzorg op en stond hij op straat. Daarna volgde een donkere periode: "ik werd heel erg depressief, drie jaar lang. Het werd zo erg dat ik me heb aangemeld bij de Levenseindekliniek voor euthanasie."
"Het werd zo erg dat ik me heb aangemeld bij de Levenseindekliniek voor euthanasie." - Jeffrey Muntenaar, oud-dakloze
Uiteindelijk besloot hij nog één keer therapie te volgen en dat slaat aan. Inmiddels heeft Muntenaar zijn leven op de rails en heeft hij een eigen woning. Met zijn 22 jaar runt hij in Almere nachtopvang Vovend-J voor dakloze jongeren van Kwintes. Die opende in 2010 de deuren en heeft plek voor zes jongeren. Jeffrey ondersteunt hen en biedt een luisterend oor. Omdat hij zelf dakloos is geweest, begrijpt hij wat de andere jongeren doormaken. "Ik heb een soort van fingerspitzengefühl en kan daar dan goed op inspelen. Ik trek me er ook niets van aan als iemand begint te schreeuwen of als ik word bedreigd."
Cijfers zorginstelling Kwintes
In 2017 maakten zo'n 25 jongeren gebruik van crisisopvang Vovend-J bij Kwintes. Nog eens 17 jeugdigen volgden een begeleid wonen traject.
Daarnaast kwamen vorig jaar 80 jongeren bij de zorginstelling om hulp te vragen voor hun verslaving, financiën of voor een vorm van onderwijs of dagbesteding.