Permanente ode van Kamp Seedorf aan Eberhard van der Laan onthuld

Geschreven door Redactie

Het Almeers-Amsterdamse kunstenaarscollectief Kamp Seedorf heeft in Amsterdam-West een acht meter hoge beeltenis van de overleden burgemeester Eberhard van der Laan geplaatst.

Het eerbetoon is maandagmiddag onthuld door zijn weduwe Femke van der Laan.


Naast de afbeelding staan de woorden "Zorg goed voor onze stad en voor elkaar." Het is de tekst waarmee Van der Laan in september 2017 de brief afsloot, waarin hij aangaf vanwege zijn ziekte te moeten stoppen met werken. 


Damsko Strijder 

Het kunstwerk 'Damsko Strijder' werd door Kamp Seedorf in februari 2017 in eerste instantie geplaatst op een metro-ingang in Amsterdam Oost. Dit nadat Van der Laan bekend had gemaakt ongeneeslijk ziek te zijn. Damsko betekent Amsterdam in straattaal en strijder verwijst naar de straatvechtersmentaliteit die de burgervader volgens de makers had. Toen de graffiti per ongeluk werd verwijderd, leidde dat tot verontwaardigde reacties.


Wedstrijd 

Een omwonende van het Mercatorplein in Amsterdam-West kwam met het idee om de tekst van Van der laan te vereeuwigen op een zichtbare plek in de wijk waar hij lang heeft gewoond. Op de ontwerpwedstrijd die volgde, kwamen 59 inzendingen. De Damsko Strijder kreeg de meeste stemmen.


Tegen AT5 zegt Kamp Seedorf nooit te hebben gedacht dat hun kunstwerk zo'n hype zou worden. "Het werd steeds gekker. Eerst werd de eerste per ongeluk weggehaald, toen maakten we shirtjes waarna de site binnen no time plat lag door alle bestellingen. Het liep helemaal uit de hand." 


Eberhard van der Laan stierf op 5 oktober 2017 op 62-jarige leeftijd aan de gevolgen van longkanker.

Onze Ambassadeurs