Nieuw college bestaat uit zes gedeputeerden

Geschreven door Redactie

Het nieuwe college van Gedeputeerde Staten is rond, ruim drie maanden na de verkiezingen. Het huidige provinciebestuur van vijf gedeputeerden wordt aangevuld met Cora Smelik van GroenLinks.

Smelik komt uit Deventer en is daar actief voor GroenLinks. Ze is 51 jaar en werkt nu als directeur van de Omgevingsdienst Regio Arnhem. Ze was eerder directeur bij de Sociale Verzekeringsbank en de Regionale Uitvoeringsdienst Twente. 


''Ik heb er heel veel zin in. Flevoland is een prachtige provincie. Ik woon er nu nog niet, maar dat gaat helemaal goed komen. Ze zochten iemand met daadkracht en diplomatieke vaardigheden en daarom hebben ze voor mij gekozen. Ik hoop dat van harte waar te maken'', aldus Smelik. 


''Ze zochten iemand met daadkracht en diplomatieke vaardigheden. Ik hoop dat van harte waar te maken.''
 — Cora Smelik, beoogd gedeputeerde GroenLinks 


Geen plaats voor Forum voor Democratie 

De formatie van het college begon eind juni na een lange informatieperiode. Eerst werd onderzocht of een college met de grootste partij Forum voor Democratie mogelijk was, maar dat bleek niet het geval.


Gert-Jan Ransijn van Forum wil nog niet reageren op het nieuwe coalitieakkoord. Hij wil het stuk eerst lezen en laat weten compleet overvallen te zijn door de last minute presentatie. ''Wij hadden verwacht - en volgens mij ook in de opdracht aan de formateurs verwoord - dat zij hun rapportage in de statenvergadering zouden doen.'' 


Beoogde gedeputeerden voor het nieuwe college van GS: 

  • Jan de Reus (VVD)
  • Cora Smelik (GroenLinks)
  • Jan-Nico Appelman (CDA)
  • Harold Hofstra (ChristenUnie)
  • Jop Fackeldey (PvdA)
  • Michiel Rijsberman (D66)


Met een krappe meerderheidscoalitie van 21 op 41 zetels zullen de partijen vaak samenwerking moeten zoeken met andere partijen.