Stichting AAP lanceert vernieuwd inzamelprogramma

David van Gennep, directeur van Stichting AAP, overhandigde vandaag de eerste inzamelbox van haar vernieuwde inzamelprogramma aan wethouder Jan Hoek van de gemeente Almere. “Naast mobieltjes en cartridges die mensen kunnen inleveren, kunnen nu ook bedrijven oude ICT-apparatuur voor ons inzamelen.

Met de opbrengst hiervan kunnen wij dieren die in benarde situaties zitten redden en een deel van de dagelijkse kosten voor hun opvang dekken. Ongelofelijk mooi dat zoveel mensen al jarenlang actief voor ons inzamelen”, aldus Van Gennep.

 
“In Nederlandse huishoudens liggen meer dan drie miljoen mobiele telefoons te verstoffen. Ook oude cartridges slingeren vaak ergens in huis rond. We grijpen ons vernieuwde inzamelprogramma aan om mensen op te roepen hun laatjes en kastjes uit te ruimen en de mobieltjes en cartridges in te leveren bij een van de inzamelpunten. Veel mensen vinden het fijn dat ze op deze laagdrempelige manier bij kunnen dragen aan het werk van AAP”, vertelt van Gennep. 

Stichting AAP werkt samen met een nieuwe inzamelpartner: We-Collect. Hierdoor kunnen bedrijven vanaf nu al hun bedrijfselektronica - zoals computers, laptops, printers en servers - verantwoord en veilig inleveren. Eventueel achtergebleven data wordt namelijk door We-Collect gecertificeerd vernietigd. “Een grote wens van AAP was dat ook van de mobiele telefoons die mensen inleveren alle data worden verwijderd. Met de komst van onze nieuwe inzamelpartner gaat deze wens nu in vervulling”, zegt Van Gennep.

Recyclen: een tweede leven  

Het mooie van het vernieuwde inzamelprogramma is dat de ingezamelde materialen daadwerkelijk worden hergebruikt en dus een tweede leven krijgen. Waar dat niet kan, worden de grondstoffen teruggewonnen.

“Alle mobieltjes, cartridges en ICT-apparatuur worden gerecycled en leveren een vergoeding op voor de dieren bij AAP. Een win-win situatie: het materiaal krijgt een tweede leven waardoor we bijdragen aan een beter milieu. En met de opbrengst krijgen ook de dieren bij AAP een tweede leven”, aldus wethouder Jan Hoek van de gemeente Almere.

David van Gennep vult aan: “Zoals bijvoorbeeld berberaapje Kalila die vorig jaar hulpeloos en moederziel alleen werd gevonden in een bos in een klein Frans dorp. Naar alle waarschijnlijkheid is Kalila, net als zoveel andere dieren, slachtoffer van de wrede illegale handel”.  


Inzamelpunten 

De komende maand zullen alle inzamelpunten door heel Nederland de nieuwe AAP-inzamelbox ontvangen. De inzamelbox wordt gratis geleverd en – als de box vol is – ook weer kosteloos opgehaald. Nieuwe inzamelpunten zijn altijd welkom! Bedrijven, winkels en (sport)verenigingen kunnen zich aanmelden als inzamelpunt voor AAP via www.aap.nl/inzamelen.