Economie groeit minder hard, maar wel bovengemiddeld

Geschreven door Redactie

De economie van Flevoland groeit dit jaar minder hard, maar de toename is wel ruim boven gemiddeld. Dat blijkt uit een analyse van het ING Economisch Bureau.


De economie van Flevoland neemt sinds 2014 toe. In 2017 was er een piek met van 4,2%, gemiddeld was de groei de afgelopen vijf jaar ruim 3%. Dit jaar volgt Flevoland het landelijke beeld van een teruglopende economische groei, maar blijft de provincie met 2,4% ruim boven het landelijk gemiddelde. Flevoland is volgens de ING-economen een woonprovincie, waardoor de groei vooral te danken is aan de consument. 


Werkloosheid naar laagste niveau 

Flevoland heeft grote vooruitgang geboekt in de werkloosheidscijfers. In 2014 was de werkloosheid met 9,3% nog het hoogst van Nederland. Vorig jaar was dat al ruim gehalveerd tot 4,2%. Voor dit jaar verwachten de economen van de ING dat de werkloosheid zakt naar 3,7%. Dat is onder de vorige laagste stand, vlak voor de crisis in 2008.


De banengroei in Flevoland zelf blijft achter. Er zijn wel meer Flevolanders aan het werk, maar die banen zijn vaak in buurprovincies. De regio profiteert vooral in de uitzendbranche, de leasebranche en de faciliterende dienstverlening in de regio Amsterdam. 


Groothandel en logistiek 

Binnen Flevoland leveren de sectoren groothandel en logistiek wel meer banen op. De ING wijst op het nieuwe distributiecentrum van Zara, dat op termijn voor 400 banen al zorgen, het nieuwe sorteercentrum van Post NL en de uitbreiding van Giant in Lelystad. Het uitstel van de opening van Lelystad Airport is volgens de ING ongunstig voor de werkgelegenheid, omdat de ontwikkelingen rond de luchthaven stagneren.

Onze Ambassadeurs