Strenger optreden tegen afvaldumpingen

Geschreven door Redactie

De gemeente Almere gaat strenger optreden tegen illegale afvaldumping. Dat heeft een meerderheid van de gemeenteraad donderdagavond besloten.


Er komt extra handhaving en de boete voor afvaldumping wordt verhoogd naar 250 euro. De moties waren ingediend door de VVD, SP, PVV en fractie Buyatui. Momenteel kampt de gemeente Almere nog met 651 dumpingen per week. 


Naast de extra handhaving en verhoogde boete, wil de politiek dat het college scholen en bouwbedrijven in Almere Poort nog voor de zomervakantie verzoekt om afval in de buurt op te ruimen. Ook moeten extra tijdelijke afvalcontainers geplaatst worden in dat stadsdeel.  


Bijna de helft van de Almeerders vindt illegale afvaldumpingen door andere inwoners een groot probleem. Dat bleek begin deze week uit Almere in de Peiling 2018. 


Beleid werkte niet goed genoeg  

Eerdere maatregelen om de dumpingen bij ondergrondse inzameldepots in Almere te verminderen, werkten een stuk minder goed dan gedacht. Er werd ingezet op extra handhaving, met name bij de zogeheten hotspots. Ook werden bij containers informatieborden met daarop de regels geplaatst. Uiteindelijk wist de gemeente er niet voor te zorgen de de dumpingen sterk afnamen.


Met de nieuwe maatregelen hoopt de gemeente wel voorgang te boeken bij het bestrijden van de dumpingen.