Flevolandse Patiëntenfederatie wil zorgkliniek opzetten
De Flevolandse Patiëntenfederatie wil dat er een zorgkliniek in Lelystad komt. Dit is een plek voor mensen die tijdelijk intensievere zorg nodig hebben, waarvoor het ziekenhuis niet de aangewezen plek is. Daarbij wordt bijvoorbeeld aan chronisch zieke patiënten gedacht.
Dat laat de patiëntenfederatie weten in reactie op het rapport van zorgverkenner Bas Leerink. Hij heeft onderzocht wat voor zorg er in de toekomst in Flevoland nodig is. Zijn advies is om de spoedeisende hulp en acute verloskunde niet te heropenen in Lelystad.
Anderhalvelijnszorg
Het idee voor de zorgkliniek speelt in op wat er in het rapport staat over zogenoemde anderhalvelijnszorg. Die staat tussen de huisarts (eerstelijnszorg) en het ziekenhuis (tweedelijnszorg) in.
"Hier kunnen 24 uur per dag, 7 dagen in de week patiënten opgenomen worden, voor niet super gespecialiseerde zorg", legt Martine Visser van de Patiëntenfederatie uit. "Zo heb je bijvoorbeeld chronische patiënten die beter niet thuis kunnen blijven, maar een tijdje geobserveerd moeten worden. Dat kan dan hier."
Volgens Visser sluit het plan aan op de shortstay-faciliteiten van het St Jansdal. "Alleen zou je hier dan ook een paar weken kunnen blijven", aldus Visser.
In gesprek
Visser zegt al in gesprek te zijn met alle relevante partijen, zoals het St Jansdal, huisartsen en zorgverzekeraars. Het geld moet komen uit reguliere zorgbudgetten. "Maar ook uit de transformatiegelden die door het Rijk in het leven zijn geroepen. Laten we die inzetten om dit mogelijk te maken", legt Visser uit.
Een zogenoemde ZorgTafel moet erop toezien dat de voorstellen in het rapport ook echt uitgevoerd worden en dat de betrokken instanties met elkaar blijven samenwerken. Visser wil dan ook dat de zorgkliniek daar besproken moet worden. Ze verwacht dat de kliniek over een jaar al open kan.