Hoe houd je jouw huis lekker koel?

Geschreven door Redactie

Het zal geen verrassing zijn, maar het is ontzettend warm buiten. Met temperaturen die 's middags oplopen tot boven de dertig graden, warmt je huis ook ontzettend snel op. Overdag kun je nog wel afkoelen door je voeten in een emmer met water te steken, maar wanneer je 's nachts wilt slapen is het ontzettend heet en benauwd. In dit artikel lees je vlot hoe je jouw huis lekker koel houdt en hoe je die warme lucht uit je huis verdrijft.


  1. Sluit zodra de zon in de ochtend schijnt de ramen en de gordijnen. Hiermee blokkeer je de zonnestralen die de lucht nog meer doen opwarmen. Zodra de zon onder is open je je gordijnen en ramen weer; zet alles tegen elkaar open. Zo kan het huis luchten.
  2. Probeer zo laag mogelijk in het huis te slapen. Zodra je op de zolder komt, wordt je overspoelt door een wolk van hitte. Veel warme lucht stijgt omhoog en verzamelt zich op de bovenste verdieping. Sleep daarom maar je matras naar beneden om in een koelere lucht te kunnen slapen. 
  3. Zet zo min mogelijk apparaten aan. Televisies, wasmachines en wasdrogers: Alles warmt op en verwarmd de lucht. Probeer daarom om zo min mogelijk apparaten aan te zetten. Haal ook onnodige apparaten uit de stopcontacten.
  4. Let op wat je kookt. Een oven of een gasfornuis verwarmen ook de lucht. Kies voor een salade, of pak de barbecue uit de schuur. De barbecue staat tenslotte buiten waardoor hij de lucht in huis niet kan doen opwarmen. 
  5. Gebruik een ventilator om warme lucht weg te drijven. De warme lucht moet het huis uit, en snel een beetje ook. Plaats 's avonds zodra het kouder is een ventilator voor een raamopening aan de warmere kant van het huis en richt deze naar buiten. Open tegelijkertijd een raam aan de koele kant van het huis. Dit zorgt ervoor dat de koele lucht naar binnen komt en de warme lucht door de ventilator naar buiten geblazen wordt.
  6. Jezelf afkoelen; gebruik een ventilator met een koelelement. Na een lange dag wil je niets liever dan lekker kunnen slapen. Wil je jezelf afkoelen, hang dan een koelelement voor een ventilator. Richt de ventilator vervolgens op jezelf en zet hem aan. Slaap lekker!

Heb jij nog meer gouden tips om het koel te krijgen in huis? Laat het ons weten!

Onze Ambassadeurs