Lagere celstraf in hoger beroep voor poging tot doodslag

Geschreven door Redactie

Een man uit Almere moet twee jaar de cel in voor een poging tot doodslag bij het Leger des Heils in 2016. Daarnaast is hem in hoger beroep tbs met dwangverpleging opgelegd en moet hij 3600 euro aan het slachtoffer betalen.

De Almeerder en het 68-jarige slachtoffer verbleven in september 2016 allebei bij de hulpverleningsinstantie. Toen het slachtoffer per ongeluk op de deur van de Almeerder klopte, werd hij bewusteloos geschopt en geslagen. De man liep onder meer breuken op in de neus, ribben en vingers.

Verminderd toerekeningsvatbaar

Deskundigen hebben uiteindelijk geconcludeerd dat de Almeerder schizofreen is, zich anti-sociaal gedraagt en verstandelijk beperkt is. Drugsgebruik heeft zijn toestand verslechterd.

Het hof komt net als de rechtbank en het OM tot de conclusie dat er sprake is van een poging tot doodslag, maar neemt in het oordeel mee dat de man verminderd toerekeningsvatbaar is. De straf is daarom een jaar lager dan het vonnis van de rechtbank en de eis van het Openbaar Ministerie.

Geen opzet volgens de Almeerder

De man ging in hoger beroep omdat de getuigenverklaringen onbetrouwbaar zouden zijn. Ook was er volgens hem geen opzet in het spel.