Staatsbosbeheer: paarden hebben rust nodig

Geschreven door Redactie

Staatsbosbeheer bevestigt dat er geen mensen worden toegelaten in het gebied bij de konikpaarden in de Oostvaardersplassen. Volgens een woordvoerder hebben de dieren rust nodig.

Daarom vinden er momenteel geen werkbezoeken plaats. Gewoonlijk worden er al geen mensen toegelaten in het gebied, alleen onder begeleiding.


Donderdag werd bekend dat Partij voor de Dieren en Forum voor Democratie aangifte doen tegen Staatsbosbeheer. Zij vinden dat er slecht gezorgd wordt voor de paarden.


De beesten staan in een vangweide met hekken en worden over een tijdje verplaatst naar Wit-Rusland. Statenlid Leonie Vestering van de PvdD is vooral boos dat de dieren met deze hitte niet beschut staan. Ze wil de situatie graag met eigen ogen controleren, maar dat mag niet.


De dieren staan in quarantaine

Fractievoorzitter Gert-Jan Ransijn van Forum heeft te horen gekregen dat hij het gebied niet in mag omdat de beesten in quarantaine staan. Volgens hem klopt dat niet omdat de paarden contact kunnen hebben met de dieren buiten de vangweide.


Staatsbosbeheer ontkent dat. Om de weide staat volgens de natuurbeheerder een dubbele rij hekken met drie meter ertussen. De beesten zitten afgezonderd omdat ze binnenkort op transport gaan. Volgens een woordvoerder krijgen de dieren voldoende hooi en water en kunnen ze goed tegen de warmte. Vorige zomer konden de paarden schuilen tegen de zon in een bos, maar ze kozen er toen volgens Staatsbosbeheer voor om op de open vlakte te blijven.


Verwaarlozing van toezicht

Ransijn verwijt gedeputeerde Rijsberman ook dat die zijn taak om toezicht te houden op de gezondheid van de dieren verwaarloost. Hij heeft daarom gevraagd om een extra vergadering van Provinciale Staten.


Rijsberman is momenteel op vakantie en is niet bereikbaar voor commentaar.Onze Ambassadeurs