Atalantavlinder, koolwitje en dagpauwoogje het vaakst gezien

Geschreven door Redactie

Uit de jaarlijkse vlindertelling van de Vlinderstichting blijkt zondag dat de atalantavlinder het meest voorkomt, gevolgd door het kleine koolwitje en het dagpauwoogje. De atalanta werd 13.500 keer gezien, het koolwitje 9.400 keer en het dagpauwoogje 6.500 keer.


Mensen konden in de afgelopen drie weken doorgeven via een website en een app welke vlinders zij in hun tuin zagen. Op de app zijn ook de verschillende soorten te zien, zodat je ze kunt herkennen. 


De Vanessa atalanta is een algemene trekvlinder die in het hele land te zien is. De vlinder is te herkennen aan zijn zwarte kleur met oranje strepen en witte vlekjes. Ieder jaar vliegen zij in grote aantallen vanuit Zuid-Europa naar Nederland om nieuwe generaties voort te brengen.  


Een woordvoerster zegt dat er 155 verschillende soorten zijn gezien en gemeld. “In totaal ruim 71.000 vlinders. Eigenlijk is dat aantal teleurstellend. Dit keer zijn in drie weken tijd net zo veel vlinders geteld als bij tellingen in 2011 en 2012 in drie dagen tijd."  


De gegevens die verzameld zijn worden gebruikt om de vlinder beter te kunnen beschermen. Als namelijk blijkt dat een bepaalde soort afneemt, dan kan de stichting er met natuurbeheerders voor zorgen dat de diertjes in hun leefgebieden betere bescherming krijgen.  


Onze Ambassadeurs