Te weinig boeren verzekerd tegen droogte

Geschreven door Redactie

De afgelopen twee jaar hebben boeren te maken gehad met hele droge weersomstandigheden die kunnen leiden tot mislukte oogsten, waarschuwde belangengroep ZLTO vorige week. Slechts een op de tien boeren is verzekerd tegen de droogte. Uit de 18.000 agrariërs die Nederland kent, zijn dit er maar 1.800 die zich verzekeren, blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Drie miljoen euro van de vijftien miljoen euro die de Rijksdienst heeft begroot voor subsidiëring blijft door het lage aantal verzekerden ongebruikt. Ook in 2018 bleef een groot deel van de subsidie liggen. De Rijksdienst verdeelde toen circa 12 miljoen euro, van de 13 miljoen, onder de 1.700 verzekerde agrariërs.

Volgens Jaap van Wenum, LTO-voorzitter van de vakgroep Landbouw, zijn deze verzekeringen simpelweg te duur. Dit komt mede doordat de verzekeringstaks van 21 die in Nederland geheven wordt, vertelt hij. Het verzekeren van een hectare kost hierdoor honderden euro’s met een hoog eigen risico. Hierbij investeren boeren ook steeds vaker in andere methoden om droogteschade te voorkomen, bijvoorbeeld door beregening.


Onze Ambassadeurs