Agrariërs kunnen door beurs de wereld over

Geschreven door Redactie

Twee Flevolandse agrariërs hebben een Nuffield Scholarship gekregen. Dat is een internationale beurs van 7500 euro voor boeren.

Daarmee kunnen ze de wereld over reizen op zoek naar kennis. De twee willen onderzoek doen naar samenwerking in verschillende sectoren.

Volgens Ingrid Jansen uit Tollebeek staan boeren tegenwoordig onder grote druk. De afnemers van producten en de retailers hebben te veel macht. Zij verdienen veel meer op het product dan de boer. Jansen wil kijken of boeren minder afhankelijk van hun afnemers kunnen worden door meer samen te werken. Samen kunnen ze wellicht een sterkere onderhandelingspositie krijgen, waardoor ze een betere prijs krijgen voor hun product.

Bas Groenenveld uit Dronten wil graag andere ketens bekijken die van producent tot consument nauw samenwerken. Hij wil onderzoeken wat ze succesvol maakt en kijken of dat ook in Nederland kan werken.

Groeneveld en Jansen gaan naar meerdere landen. Groeneveld is naar Sicilië geweest en gaat binnenkort naar Japan. Jansen bezoekt in zes weken Singapore, de Filipijnen, China, Duitsland, Ierland en de Verenigde Staten.