Boerkaverbod: Alternatief aangifte doen.

Geschreven door Redactie

De politie zou een alternatief willen bieden aan mensen die een boerka of nikab dragen zodat zij toch aangifte kunnen doen, maar dit alternatief is in strijd met de wet. Dat meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken na vragen van NRC. "De wet geldt in het hele gebouw, dus ook in het gehele politiebureau", aldus het ministerie.

De politie of andere instanties mogen samen met boerkadragers naar een oplossing zoeken, “zolang daarbij aan de wet wordt voldaan”, zegt het ministerie.

Uit een interne richtlijn blijkt dat de politie menen die een boerka of een nikab dragen alsnog een alternatief willen bieden om aangifte te kunnen doen in een politiebureau. Deze richtlijn houdt in dat mensen die “om religieuze redenen” op het politiebureau hun gezichtssluier niet af willen doen, naar een aparte ruimte zouden kunnen gaan om daar alsnog aangifte te kunnen doen.

Het boerkaverbod gaat in vanaf 1 augustus en geldt ook in politiebureaus. Mocht iemand met een gezichtssluier een politiebureau binnen lopen om aangifte te doen, dan moet deze persoon gevraagd worden de gezichtssluier af te doen. Bij weigering moet de persoon het pand verlaten. Weigert de persoon om het pand te verlaten, dan kan hij of zij een boete van minimaal 150 euro opgelegd krijgen van de politie.


Onze Ambassadeurs