VVD doet aangifte van verduistering tegen oud-penningmeester

Geschreven door Redactie

De VVD Flevoland heeft aangifte gedaan van verduistering tegen oud-penningmeester Huib van Vliet van de Statenfractie van de partij. Volgens de VVD heeft Van Vliet tussen 2012 en 2017 grote bedragen gestolen van de fractie en de provincie Flevoland. Om hoeveel geld het precies gaat, wil de partij niet zeggen.

"Hij heeft dit kunnen volhouden, door het ene gat met het andere te vullen", aldus de VVD-fractie in een persbericht. In de loop van dit jaar liep dat spaak toen het geld nagenoeg op was en hij een aantal terugbetalingen aan de provincie opschortte. De verduistering kwam aan het licht toen de nieuwe penningmeester na de verkiezingen in maart aan de slag ging. Die kreeg in juni de inloggegevens van de bankrekeningen en zag dat er dingen niet klopten.

Nadat de fractie de rekeningen had gecontroleerd, kwam de verduistering aan het licht. "Na het trekken van deze pijnlijke conclusie hebben we gemeend meteen aangifte te moeten doen van een strafbaar feit bij de politie." Dat gebeurde eind juni.

Het persbericht van de fractie komt pas een maand later op verzoek van politie en Openbaar Ministerie. Die wilden niet dat het begin van het onderzoek zou worden gehinderd. De VVD zegt geschrokken te zijn en de uitkomst van het onderzoek af te wachten.

Eerder veroordeeld

Huib van Vliet stapte in oktober 2016 op als Statenlid van de VVD omdat hij verwikkeld was in een rechtszaak over een erfenis. Een aantal maanden later werd bekend dat hij een groot deel van de erfenis van 110.000 euro verduisterd had. Hij werd daarvoor door de rechter veroordeeld tot een werkstraf van 180 uur.

Nadat Van Vliet opstapte, ging de Flevolandse VVD-fractie op zoek naar een nieuwe penningmeester. Die werd gevonden, maar werd daarna ziek. Oud-penningmeester Van Vliet bood toen aan om tot aan de verkiezingen van 2019 alsnog de financiën van de fractie te regelen.

Onze Ambassadeurs