Apple zou gebruikersdata hebben gedeeld

Geschreven door Redactie

NU.nl meldt op basis van twee anonieme bronnen die betrokken waren bij het project dat Apple persoonlijke gegevens heeft gedeeld met een extern bureau dat de spraakherkenning van Siri moest verbeteren. Het zou hierbij gaan om bijvoorbeeld contactenlijsten en locaties.  

Vorige week raakte Apple al in opspraak omdat privéaangelegenheden werden opgenomen en gebruikt voor analyse en optimalisatie van Siri, de virtuele assistent van Apple. Apple beweerd dat zij weliswaar meeluisterden, maar dat de Apple-ID, de persoonlijke inlog van de gebruikers, niet zou worden meegezonden met de audiofragmenten. Apple stopte met afluisteren na de onthullingen.

In tegenstelling tot wat Apple beweerd, blijkt dat de gesprekken nu toch te koppelen zijn aan personen, schrijft NU.nl. Zo werden contactenlijsten en locaties van de gebruikers meegestuurd. Dit deden zij om te controleren of Siri deze informatie goed begreep. Dat zegt een oud-medewerker van het Ierse GlobeTech. Deze zegt dat ze moeten kunnen controleren of Siri bijvoorbeeld de weersverwachting voor de juiste plaats geeft. Werknemers zouden het te druk hebben gehad om informatie uitgebreid te raadplegen om personen te herleiden.

Maar Privacy- en IT-experts zeggen dat dat voor de mogelijke overtreding verder niets uitmaakt. Het zou hoe dan ook een inbreuk op de privacy zijn om op deze manier persoonsgegevens te delen. Apple heeft nog geen reactie gegeven op de aantijgingen.


Begin deze maand werd ook bekend dat Google medewerkers zouden meeluisteren met sommige gesprekken, zonder dat dat bij de gebruikers bekend zou zijn. Daarmee is Google tijdelijk gestopt.


Onze Ambassadeurs