Bouw woonwijk 'WikiHouse De Stripmaker' van start

Geschreven door Redactie

De bouw van woonwijk WikiHouse De Stripmaker in Almere is begonnen. Dertien houten huizen worden in elkaar gezet door de eigenaren zelf.

De huizen zijn digitaal ontworpen en een computergestuurde zaag heeft ze in puzzelstukken gezaagd. De zelfbouwers noemen het ook wel 'Meccano met hout'.

Op pallets zijn alle onderdelen aangeleverd. Die worden nu in elkaar gezet en het huis wordt vervolgens op de kavel verder afgebouwd.

Het woningbouwproject is de eerste van vier Europese proefprojecten voor betaalbare lage- energiewoningen. Het project moet zorgen voor 25 procent lagere bouwkosten dan bij normale huizen en 60 procent lagere CO2-uitstoot. Het Almeerse project is ook het grootste WikiHouse-project tot nog toe.

Europese subsidie

Het project krijgt Europese subsidie. De totale begroting is 807.000 euro, waarvan Brussel 484.000 euro betaalt. Dit geld gaat niet naar de huiseigenaren voor hun huis zelf, maar wordt besteed aan de totstandkoming van het project en begeleiding. Tijdens het hele proces krijgen de bouwers professionele hulp; er zijn zelfbouwbegeleiders, een architect, constructeur en een bouwkostendeskundige, die allemaal advies kunnen geven.

Tweede fase

Het eerste WikiHouse van Nederland is gebouwd in Almere Poort en werd opgeleverd in 2018. Dit was een pilotwoning. Nu wordt er een echte woonwijk gebouwd. In de volgende fase van het project kunnen nog 14 woningen gebouwd worden. Er zijn nog kavels beschikbaar. Over een jaar moet dan de hele woonwijk af zijn.

Onze Ambassadeurs