Stormschade appel- en perenboeren valt mee

Geschreven door Redactie

De harde wind afgelopen weekeinde heeft niet geleid tot veel schade bij telers van appels en peren in de provincie. Dat laat de Nederlandse Fruittelers Organisatie weten. Er is wel fruit uit bomen gewaaid, maar het gaat niet om grote aantallen.


"Het zijn de eerste appeltjes die er nu vanaf zijn gevallen, dus het lijkt misschien alsof er heel veel uit de bomen is gevallen", zegt Cees Masteling van de Nederlandse Fruittelers Organisatie. Maar telers hebben hem verteld dat de schade eigenlijk erg meevalt. "Voornamelijk fruitbomen die aan de rand van percelen staan hebben wat appels en peren laten vallen", legt Masteling uit. 


Peren in tuinen 

In tuinen van hobbytelers in de provincie viel door de storm veel onrijp fruit uit de bomen. "Door bomen goede voeding en voldoende water te geven blijven bij ons de vruchten er vaak beter aanzitten dan bij bomen in de tuin", zegt Masteling. "Het enige wat je kunt doen is zorgen dat de bomen gezond zijn."


De appels en peren die op de grond zijn gevallen, zijn volgens Masteling niet echt te gebruiken. Doordat ze nog erg onrijp zijn hebben ze vaak weinig smaak. Het gevallen fruit zal waarschijnlijk dus ook niet lekker zijn in een appelmoes of als stoofpeer.