Hartstichting geen voorstander van polypil

Geschreven door Redactie

Na een onderzoek van vijftien jaar is aangetoond dat de zogeheten polypil, een medicijn dat kan worden geslikt om de kans op hart- en vaatziekten aanzienlijk te verkleinen, werkt. Het medicijn is een combinatiepil met aspirine en bloeddruk- en cholesterolverlagers. Desondanks is de Hartstichting er geen voorstander van om ouderen de pil in Nederland te laten slikken.

Aan het in Iran uitgevoerde onderzoek deden bijna zevenduizend mensen van tussen de vijftig en zeventig jaar oud mee. Deze groep werd verdeeld onder twee groepen. De ene groep slikte elke dag de polypil en de andere groep kreeg alleen voorlichting over hoe je hart- en vaatziekten kunt voorkomen. Ook stond deze groep onder toezicht van een arts.

Ongeveer 30 tot 50 procent van de groep die de polypil slikte had minder kans op hart- en vaatziekten, bleek uit de resultaten, doordat het cholesterolgehalte en de bloeddruk bij deze proefpersonen daalden. Vrijdag is het onderzoek gepubliceerd in het Britse medische vakblad The Lancet.

Onder andere de Nederlandse epidemioloog prof. dr. Rick Grobbee van het UMC Utrecht werkte mee aan het onderzoek. Hij spreekt in de Volkskrant van "zeer indrukwekkende en solide" bevindingen. De polypil kan volgens de onderzoekers een zeer effectieve manier zijn om hart- en vaatziekten preventief te bestrijden, bijvoorbeeld in lage- en middeninkomenslanden.

Mensen passen levensstijl niet aan

Echter ziet de Hartstichting het niet zitten om de polypil aan mensen in Nederland te gaan geven omdat de gezondheidszorg in Nederland goed genoeg is om mensen met een risico op hart- en vaatziekten preventief te behandelen. Ook denkt de Hartstichting dat mensen hun levensstijl niet zullen aanpassen bij het gebruik van de polypil, omdat zij kunnen gaan denken dat ze dat niet hoeven aangezien ze al beschermd worden.

De pil heeft ook bijwerkingen. "De studie laat zien dat de pil weliswaar goed werkt, maar ook bijwerkingen heeft. Mensen die bloedverdunners slikken hebben een grotere kans om bloedingen te krijgen."


Desondanks onder de indruk

De Hartstichting is desondanks onder de indruk van de resultaten uit het onderzoek. Dit komt onder meer omdat het medicijn erg goedkoop is doordat de patenten van alle componenten uit de pil verlopen zijn.

Wel deelt de Hartstichting de mening van de onderzoekers dat de polypil in landen met een minder goede gezondheidszorg effectief ingezet kan worden.


Onze Ambassadeurs