Gemeente: 'Dakloos gezin heeft geen recht op opvang'

Geschreven door Redactie

Het dakloze Nederlands-Somalische gezin dat van de rechter in Almere onderdak moest krijgen, is zelfredzaam genoeg om een eigen woning te vinden. Het gezin heeft daarom geen recht op opvang door de gemeente. Dat concludeert de gemeente Almere na onderzoek.

Vrijdag oordeelde de rechtbank dat het gezin door de gemeente ondergebracht moest worden tot de uitkomst van dat onderzoek duidelijk werd. Volgens de rechter was er namelijk sprake van spoed, omdat het gezin onder meer bestaat uit vier jonge en kwetsbare kinderen.

De gemeente heeft daarop samen met het gezin naar een oplossing gezocht. Het gezin verblijft momenteel op een opvanglocatie. Daar blijven ze tot de juridische procedure afgerond is. Het zou namelijk nog kunnen dat ze de beslissing van de gemeente gaan aanvechten.

Het Nederlands-Somalische gezin woonde jaren in het Verenigd Koninkrijk en keerde deze zomer terug naar Nederland vanwege een 'onveilige situatie'. De vader van het gezin zou in Engeland bedreigd worden. Daarnaast speelde de onzekerheid over de Brexit een rol bij de verhuizing.

Rechtszaak

Het gezin met vier jonge kinderen kwam eind juli aan in Nederland. Na meerdere mislukte pogingen om onderdak te vinden, klopten ze aan bij de gemeente Almere. Daar hadden ze eerder gewoond. De gemeente weigerde hen op te vangen, omdat er geen sprake zou zijn van spoed. Het gezin spande daarop een rechtszaak aan om alsnog een eigen woning te krijgen. De gemeente stelde daarop het onderzoek in.

Onze Ambassadeurs