Sluisdeuren Voorstersluis op transport

Geschreven door Redactie

Dinsdag 11 januari zijn twee van de vier sluisdeuren van de Voorstersluis bij Kraggenburg uit de sluis getakeld en op een vrachtauto naar Kampen getransporteerd.

Daar worden ze opgeknapt, zodat ze weer jaren mee kunnen. De hardhouten sluisdeuren dateren uit 1988 zijn bijna 9 meter hoog, 4,5 meter breed en wegen per stuk ongeveer 12 ton (12.000 kg).

Veiligheid staat voorop

Om de sluisdeuren op een veilige manier te verwijderen zijn er eerst noodschotten geplaatst, die het water tegen moeten houden. Daarbij niet alleen vanaf het land wordt gewerkt, maar daar komen ook duikers aan te pas, die onder water de naden tussen de noodschotten en de sluiswanden waterdicht maken. Vervolgens moesten de sluisdeuren uit de metalen scharnierpunten getild worden. Een klus waarbij het nodige vakmanschap komt kijken. De zware metalen pinnen, die al tientallen jaren vast zitten, uit de draaipunten te halen, zonder de scharnieren te beschadigen gaat niet zomaar. Hiervoor moest het metaal eerst enorm verhit worden. Uiteindelijk konden de sluisdeuren met een enorme hijskraan uit de sluis gehesen worden.

De volgende fase

Op 11 februari komen de deuren terug en worden ze weer in de sluis gehesen, waarna de deuren aan de andere kant van de sluis eruit gaan om gerenoveerd te worden. De renovatie van de Voorstersluis wordt noodgedwongen in twee fasen uitgevoerd. Als gevolg van de wereldwijde leveringsproblemen van elektronische componenten moet de vernieuwing van het besturings- en bedieningssysteem van de sluis in een volgende fase gedaan worden.

Groot Onderhoud Bruggen en Sluizen

De renovatie is onderdeel van het project Groot Onderhoud Bruggen en Sluizen, waarin de provincie in vier jaar alle 13 beweegbare bruggen en 11 sluizen renoveert, die vanuit de bediencentrale van de provincie Flevoland worden aangestuurd. In totaal gaat het om 16 verschillende locaties. De planning is er nog steeds op gericht om het project eind maart 2023 af te ronden. Met de uitvoering van dit project zorgt de provincie dat de bruggen en sluizen weer jaren mee kunnen, waardoor de provincie vlot en veilig bereikbaar blijft. Zowel over de weg als het water.
Onze Ambassadeurs