Niet genoeg hulp van defensie voor dakloze veteranen in psychische nood

Geschreven door Redactie

Veteranen die na een buitenlandse missie met psychische problemen terugkeren worden niet adequaat genoeg geholpen door defensie, zo schrijft de Volkskrant zaterdag. 

Tientallen veteranen zouden zo op straat of in een daklozenopvang leven. Het Leger des Heils vermoedt dat dit aantal in de honderden loopt en werkt aan een beleid dat zich ontfermt over veteranen.

Een aantal veteranen lijdt aan psychische klachten zoals posttraumatisch stresssyndroom. Dit leidt vaak tot het vermijden van hulp, waardoor contact met de omgeving door veteranen verbroken wordt. Hierdoor verliezen instanties zicht op hen.

Minister Ank Bijleveld (Defensie) vertelt aan de krant dat er inderdaad een kleine groep veteranen is bij wie hulpverlening niet werkt. Een deel van deze groep mijdt de zorg. De stichting voor ondersteuning van en hulp aan Nederlandse oorlogsveteranen, het Veteraneninstituut, probeert deze groep te vinden door bijvoorbeeld inloophuizen en reünies te bezoeken.

Het Veteraneninstituut heeft sinds 2018 een speciaal team om veteranen te vinden. Inmiddels hebben zij negentig personen gevonden waarvan dertig nu zorg ontvangen.


Onze Ambassadeurs