25.000 Medische scans van Nederlanders onbeveiligd online

Geschreven door Redactie

De medische scans, bijvoorbeeld röntgenfoto’s en MRI-scans, staan onbeveiligd online, meldt onderzoeksredactie Pointer woensdag. Het zou hierbij gaan om scans van 25.000 Nederlanders. De gegevens zijn onder meer voorzien van voor- en achternamen van patiënten en hun geboortedatums. 

Dinsdag bleek Uit onderzoek van het Amerikaanse onderzoekscollectief ProPublica en de Duitse publieke omroep Bayerischer Rundfunk dat miljoenen medische scans op tientallen onbeveiligde servers wereldwijd stonden. Ze waren daardoor in te zien zonder wachtwoord.

Ook op servers in Nederland zijn volgens Pointer medische scans te vinden. Volgens het onderzoeksplatform gaat het om drie servers in Nederland en een op de Nederlandse Antillen. Het is nog onduidelijk welke Nederlandse ziekenhuizen gebruik hebben gemaakt van deze of andere servers.

Dinsdag meldde de Autoriteit Persoonsgegevens aan NU.nl niet in te kunnen gaan op specifieke gevallen in Nederland. De autoriteit wijst wel op de meldplicht voor ernstige datalekken: getroffen organisaties zijn verplicht om aan te kloppen bij de privacytoezichthouder.


Onze Ambassadeurs