Almere City FC blijft baas in eigen huis

Met een zwaarbevochten 2-1 overwinning op Jong AZ, heeft Almere City FC weer aansluiting gevonden bij de bovenste regionen van de Keuken Kampioen Divisie.

Met de achtste thuisoverwinning op rij in competitieverband (de derde van dit seizoen), groeit het Yanmar Stadion steeds meer uit tot een onneembare vesting. ,,Het was opnieuw billenknijpen vandaag, maar ik sta hier met een blij gevoel,” aldus hoofdtrainer Robert Molenaar.

De eerste twintig minuten gebeurt er relatief weinig in het Yanmar Stadion, maar bij de eerste echte kans die City krijgt is het direct raak. Nick Venema, die zijn basisdebuut maakt, ontsnapt na een steekbal van Torino Hunte aan zijn directe tegenstander en schuift de bal oog in oog met doelman Schendelaar koeltjes binnen.

Bram van Vlerken krijgt een kleine tien minuten later een goede mogelijkheid om de score te verdubbelen, maar uit kansrijke positie schiet hij over. Op dat moment heeft City de teugels in handen, maar in de de slotfase van de eerste helft kruipen ook de gasten meer uit hun schulp en dat levert enkele kansjes op. Eerst wordt een Alkmaarse treffer nog geannuleerd wegens buitenspel, maar vlak voor rust is het alsnog raak. Thijs Oosting volleert de bal knap binnen na een voorzet vanaf de rechterflank.

De Flevolanders beginnen gelukkig goed aan de tweede helft en nemen direct weer de leiding. Een schot van Hunte wordt door Shayon Harrison dusdanig van richting veranderd dat doelman Schendelaar kansloos is. Voor de Engelse spits is het zodoende de vierde wedstrijd op rij dat hij trefzeker is. Tegen Volendam scoorde hij ook al door een doelpoging van richting te veranderen. ,,Hij staat telkens goed in de weg," reageert Molenaar lachend.

Almere City FC heeft na het rappe doelpunt moeite om het initiatief te houden en slaagt er niet in om het duel voortijdig te beslissen. Daardoor blijft het tot de laatste minuut spannend. Onder meer Maxim Gullit en Keyennu Lont stichten gevaar, maar de Flevolanders houden stand en blijven baas in eigen huis.

Voor Jong AZ is het de tweede wedstrijd in vijf dagen tijd in het Yanmar Stadion. Vanwege het ingestorte dak van het AFAS Stadion speelde de beloftenploeg uit Alkmaar afgelopen maandag tegen NAC Breda (2-1 nederlaag) ook al in de Flevopolder. Opnieuw stapt de beloftenploeg uit Zaanstad dus puntloos van het veld.

Door de zege komt de equipe van Molenaar op elf punten uit zeven duels. Daarmee bezetten zij een gedeelde zesde plaats. Op doelsaldo moeten de Almeerders echter genoegen nemen met plek tien. Volgende week wacht alweer een thuiswedstrijd. Dan reist FC Dordrecht af naar het Yanmar Stadion. Tickets voor dat duel bestel je hier.