Werkstraf voor fraude met creditcards

Geschreven door Redactie

Een 44-jarige Almeerder is vrijdag veroordeeld tot 140 uur werkstraf voor het frauderen met creditcards op zijn werk. Daarnaast moet hij ruim 24.000 euro terugbetalen aan zijn ex-werkgever en gaat hij 87 dagen de gevangenis in als hij weer de fout in gaat.


De Almeerder werkte bij een creditcardbedrijf. Daar heractiveerde hij vorig jaar vijf creditcards van voormalige klanten. Met de kaarten nam hij duizenden euro’s op. Toen zijn werkgever een anonieme tip over de situatie onderzocht, liep de fraudeur tegen de lamp. 


Nobel, niet crimineel 

De man ontkent dat hij een crimineel motief had. Naar eigen zeggen wilde hij zijn werkgever bewijzen dat er een lek in het systeem zat. Boven alles wilde hij intern aandacht krijgen voor de hoge incassokosten die het creditcardbedrijf ten onrechte in rekening zou brengen. De rechtbank oordeelde echter dat de man voor zijn 'eigen financieel belang' het vertrouwen van zijn werkgever heeft misbruikt.


De straf die de rechters hebben opgelegd sluit aan bij de eis van het Openbaar Ministerie. Daarbij is rekening gehouden met de moeilijke periode waar de man doorheen ging tijdens het frauderen. Hij had vorig jaar een alcoholverslaving en had het zwaar door een echtscheiding. Inmiddels is de Almeerder van de drank af en heeft hij een nieuwe baan. 


De man had daarnaast een blanco strafblad. De rechters vonden het daarom 'niet wenselijk' om hem naar de gevangenis te sturen. De man moet zich wel laten begeleiden door reclassering en schuldhulpverlening.

Onze Ambassadeurs