Wisselende reacties op sluiten rookruimtes horeca

Geschreven door Redactie

Wie in een café, restaurant of andere horecagelegenheid een sigaret wil opsteken, moet voortaan naar buiten. De Hoge Raad heeft bepaald dat rookruimtes in de horeca niet meer zijn toegestaan. Het verbod geldt per direct.


In Flevoland zijn er veel gelegenheden met aparte rookruimtes. We deden een rondgang om te kijken wat horecagelegenheden van dit rookverbod vinden: 


Discotheek Chez, Marknesse 

Eigenaar Louw Mulders laat weten dat hij het voor de mensen jammer vindt dat ze naar buiten moeten. Toen de discotheek werd verbouwd had hij plannen voor een ruimte, maar die zijn toen gewijzigd zodat er een rookruimte kon komen. ''We moeten het maar weer afwachten. Als ze het handhaven net als het boerkaverbod is er niks aan de hand.''


Poppodium de Meester, Almere 

Leidinggevende Stefan Luschen vindt het niet erg dat de rookruimte sluit. "Meer opbergruimte voor ons. Dat lijkt me prima, toch?" Wel vindt hij het jammer dat een stukje service naar de gasten verdwijnt. Die moeten straks naar buiten als ze een (elektronische) sigaret willen roken. Dat kan volgens Luschen zorgen voor extra overlast op straat. "De beveiliger krijgt het daarom ook drukker voor de deur." Eén ding is zeker, de deuren van het rookhok blijven vrijdagavond dicht.


Club ANNO, Almere 

Eigenaresse Priscilla Kroon vindt het jammer dat de rookruimtes dicht moeten. Ze vertelt daar geld in gestopt te hebben nadat de overheid besloot dat rookruimtes verplicht werden. "Het is wel een beetje krom dat ze nu weer dicht moeten." Wel heeft ze nieuwe plannen voor de rookruimtes. Haar gasten moeten nu naar buiten om te roken maar ook daar kunnen ze droog zitten. Kroon verwacht daarom geen grote problemen door de sluiting.


Het Haventje, Urk 

Volgens een medewerker van Het Haventje op Urk is het rookverbod prima. Nu kan er één grote ruimte komen en het aparte hokje niet meer nodig. Het is volgens de medewerkster wel jammer voor de klanten.


Café Hero, Emmeloord 

Eigenaresse Saskia Jager van Café Hero in Emmeloord vindt het jammer. Ze heeft in 2015 nog een flinke investering gedaan om een aparte rookruimte te maken. Jager hoopt dat er genoeg klandizie blijft omdat veel klanten roken.


De komende weken gaat de NVWA nog niet controleren of het verbod op rookruimtes in de horeca wordt nageleefd. "Handhaving van het verbod is praktisch niet van de ene op de andere dag in gang te zetten", schrijft staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid aan de Tweede Kamer.

Onze Ambassadeurs