Almeerders moeten meer betalen voor afval en riool

Geschreven door Redactie

Almeerders moeten vanaf volgend jaar meer gaan betalen voor de afvalinzameling en de riolering.

Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders in de begroting voor de komende jaren. 

De afvalstoffenheffing stijgt gemiddeld met 26 euro per jaar. Uiteindelijk moet dat 2,2 miljoen euro opleveren. De rioolheffing gaat vanaf volgend jaar omhoog met zo'n 7 euro per huishouden. Ook de onroerend zaakbelasting stijgt iets. Bij elkaar opgeteld moet de eigenaar van een koopwoning elk jaar zo'n 40 euro meer gaan betalen aan gemeentelijke belastingen. 

Vorig jaar beloofde het stadsbestuur nog dat de lokale lasten de komende jaren niet zouden stijgen. Ook de gemeenteraad eiste dat er geen lastenverzwaring voor de inwoners van Almere zou komen.  

Waarom moet er meer betaald worden? 

De reden voor de stijging van de afvalstoffenheffing is de economische groei, verklaart het stadsbestuur in de begroting. Er is namelijk meer afval, en grondstoffen om producten mee te maken worden goedkoper. Daardoor kan de gemeente het gescheiden afval minder makkelijk kwijt. 

Bovendien scheiden Almeerders hun afval steeds slechter. Het verwerken van het afval kost dus meer geld dan verwacht en daarom is het volgens het college nodig dat de afvalstoffenheffing omhoog gaat. 

 

Eind dit jaar komt het stadsbestuur met een voorstel voor een nieuw afvalinzamelsysteem. De papierbak wordt dan nog maar één keer per maand geleegd. Volgens de gemeente zitten de containers na twee weken nog niet vol.

Onze Ambassadeurs