Meer aandacht voor misbruikte jongens nodig

Geschreven door Redactie

Seksueel misbruikte jongens moeten beter geholpen worden, zeggen organisaties die zich inzetten voor mensen die seksueel misbruik hebben meegemaakt. Dat zeggen zij tegen het NOS Jeugdjournaal. 

“Uit de cijfers blijkt dat jongens ontzettend weinig in beeld zijn,” zegt een woordvoerder van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel. Ze zijn het eens met het landelijke Coördinatiecentrum tegen Mensenhandel Comensha, WatchNL en hulporganisaties als Fier en Centrum Seksueel Geweld dat er te weinig aandacht voor mannelijke slachtoffers is. “We krijgen toch wel degelijk signalen dat het voorkomt. Er moet dus meer aandacht komen, zodat ook mannelijke slachtoffers vaker aangifte durven te doen.”

Jongens houden volgens het Centrum Seksueel Geweld (CSG) vaak hun mond omdat de schaamte groter is onder mannelijke slachtoffers dan bij vrouwelijke slachtoffers. Iva Bicanic van het CSG zegt: “Dan denken ze dat mensen hen zien als zwak of een slappeling. We denken dat jongens stoer en sterk zijn, dat ze van zich af zullen slaan.” Volgens haar zit er in iedere basisschoolklas wel een jongen die met een vorm van seksueel misbruik te maken krijgt. “Toch worden jongens minder snel gewaarschuwd voor deze gevaren.” Ook zegt ze dat het net zo lastig is voor jongens om op te staan tegen misbruik, omdat we het idee hebben dat jongens dit niet mee kunnen maken.

Voor het eerst in Nederland is er een soort blijf-van-mijn-lijf-huis in het noorden van het land voor deze doelgroep om op adem te komen en behandeld te worden. Dit jaar nog zal er een tweede huis voor jongens de deuren openen in het westen van het land.