Flevoland koploper met wanbetalers in de zorg

Geschreven door Redactie

Flevoland had in 2018 de meeste wanbetalers in de zorg. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Gemiddeld liep 2,2% van de Flevolanders minimaal een half jaar achter met het betalen van hun zorgverzekering. 

Binnen de provincie ging Lelystad aan kop. Ruim 3,1% van de inwoners had nog van meer dan een half jaar rekeningen liggen. Op Urk hadden de minste mensen moeite met het betalen: 0,6% van de inwoners had vorig jaar een betalingsachterstand. De verschillen per gemeente hangen voor een deel samen met de hoogte van het gemiddeld inkomen van huishoudens in de gemeente. Hoe hoger dit inkomen, hoe lager het percentage wanbetalers, volgens het CBS.

In heel Nederland neemt het aantal wanbetalers af. In 2017 liep 2,2% van de Nederlanders achter met het betalen van de zorgverzekering. Vorig jaar stond nog 1,7% te boek als wanbetaler. Wie achterloopt met het betalen van de verzekering moet naast het verschuldigde bedrag ook nog een verhoogde premie van bijna 135 euro betalen. Sinds 2016 is het wel mogelijk om met de zorgverzekering een betalingsregeling af te spreken. De verzekerde wordt dan afgemeld als wanbetaler en hoeft de extra premie niet te betalen.

Onze Ambassadeurs