Meningen verdeeld over aanpak bezuinigingen

Geschreven door Redactie

De Almeerse politieke partijen verschillen sterk van mening over de manier waarop het college van burgemeester en wethouders wil bezuinigen. Vanaf volgend jaar moet Almere elk jaar 8,3 miljoen euro bezuinigen, maar de gemeente kan dat niet met ingang van 1 januari direct doorvoeren. Burgemeester en wethouders zeggen meer tijd nodig te hebben. Zij willen eerst praten met betrokkenen die worden getroffen door de bezuinigingen. 

Het college van B en W wil daarom 8 miljoen euro uit de reserves halen, om de bezuinigingen van 2020 op te lossen. Vanaf 2021 zouden de echte bezuinigingsmaatregelen daadwerkelijk uitgevoerd worden. Daar denken politieke partijen verschillend over. 


Collegepartijen begrijpen keuze college 

Collegepartijen VVD, PvdA en GroenLinks hebben begrip voor de keuze die het college van B en W voorlegt. Ulysse Ellian van de VVD: "Wij hebben er lang over gesproken met elkaar in onze fractie. Wij begrijpen dat het college geld uit de reserve gebruikt. De reserve is ook voor dit soort situaties bedoeld."

Volgens Leida Höhle van de PvdA is er geen andere keuze. Zij vindt het verstandig. "Wij hopen dat we de komen jaren wel weer kunnen sparen."

Volgens Willy-Anne van der Heijden van GroenLinks was het al duidelijk dat de gemeente Almere moet bezuinigen, maar dat moet volgens haar niet te snel gebeuren. "Daarom willen wij de tijd nemen om te kijken wat we moeten doen, wat het minst pijn doet. Dus ik ben er wel voor om daar even verstandig over na te denken."

'College komt afspraak niet na'

Oppositiepartij PVV vindt het niet verstandig dat het college van B en W de spaarpot gebruikt om de bezuinigingen van 2020 op te vangen. Volgens Frank Fesevur van de PVV is in 2017 afgesproken dat de gemeente de reserves weer aan gaat vullen om die in moeilijke tijden te kunnen gebruiken. Fesevur sluit niet uit dat er weer een crisis aan gaat komen. "De gemeente Almere zal dan minder geld van het Rijk krijgen. Er zal ook minder grond verkocht worden. Dan zullen we in die toekomst een beroep kunnen doen op die reserves. Als wij die nu al laten slinken dan is dat zeer onverstandig."


Onze Ambassadeurs