Pinpas wordt steeds vaker gebruikt

De pinpas wordt steeds vaker gebruikt. Vooral de leeftijdsgroep van 19 tot 24 jaar betaald in 76 procent van de gevallen met hun pinpas. Hiermee zijn deze jongvolwassenen de leeftijdsgroep die het minst vaak contant betaald, meldt De Nederlandsche Bank (DNB) donderdag in een gezamenlijk onderzoek met Betaalvereniging Nederland.  


Ook wordt er onderling meer digitaal geld uitgewisseld dan contant geld. Slechts 32 procent van de onderlinge betalingen wordt contant gedaan door de 19- tot 24-jarigen. Ook alleen mensen met een universitair opleidingsniveau betalen het merendeel van de onderlinge betalingen digitaal. Bij alle andere bevolkingsgroepen is voor onderlinge betaling contant betalen nog het populairst. 



Onderling elektronisch betalen

In 2018 kochten Nederlanders hun aankopen met een meerderheid van 63 procent met de pin, de andere 37 procent werd contant gedaan. Een stijging ten opzien van een jaar eerder, waar nog 41 procent contant werd betaald en 59 procent elektronisch.
Onderling is de verschuiving van contant naar elektronisch volgens DNB groter (8 procentpunt) dan bij winkelbetalingen (4 procentpunt). Dit komt omdat steeds meer mensen gebruik maken van digitale betaalverzoeken, zoals Tikkie en betaalverzoeken vanuit de eigen bankapplicatie. 


Ouderen

Ook onder de ouderen is het gebruik van pinnen aan het toenemen. Zo betaalde van de 75-plussers nog 9 procent contactloos in 2017, een jaar later is dit bijna verdubbeld naar 17 procent.


Onze Ambassadeurs