OM eist 5 jaar voor overval op eigen vader

Geschreven door Redactie

Het Openbaar Ministerie (OM) eist in hoger beroep vijf jaar cel voor een man (38) die in 2018 in Almere zijn vader thuis heeft overvallen.

Dit komt overeen met het eerdere vonnis van de rechtbank in Lelystad. 

De man was destijds verslaafd aan cocaïne en had schulden. Zijn vader had hem al eens 1.200 euro gegeven. Dit was volgens de man onvoldoende. Op 11 juli 2018 ging hij terug, vermomd door zijn vriendin. Zij was eveneens verslaafd aan coke. Na een worsteling bond de man zijn bejaarde vader vast aan een stoel met spullen die hij onderweg had gekocht bij een bouwmarkt. De mond van het slachtoffer werd dichtgeplakt met tape. De vader herkende zijn zoon echter aan diens stem. 

 

De man ging ervandoor met 300 euro en de auto van zijn vader. Ook nam hij een pinpas mee. Die gaf hij buiten aan zijn wachtende vriendin. Zij had hun dochtertje van een paar maanden bij zich. De vrouw verhoogde de geldopnamelimiet van de pas. Met een bivakmuts pinde de overvaller even later een som geld. Daarvan kocht het stel drugs. 

 

Traumatische jeugd 

De man heeft alles bekend. Hij wil een celstraf van maximaal drie jaar. Volgens hem heeft de rechtbank in Lelystad niet voldoende rekening gehouden met zijn verhaal. Zijn vader had hem vroeger geslagen en vernederd, zei hij vrijdag in het gerechtshof in Leeuwarden. Door de traumatische jeugd is hij steeds meer van het pad geraakt. “Ik zat op het gymnasium en had een grote toekomst voor me. Maar anderhalf jaar later zat ik in een inrichting voor jongeren.” 

 

De man bouwde een flink strafblad op met diverse vermogens-, drugs- en geweldsdelicten. Volgens hem gaat het met zijn twee broers nog slechter. Zijn zus heeft zelfmoord gepleegd. "Mijn vader heeft mij altijd financieel in de steek gelaten. Het werd tijd dat hij een keer over de balk kwam. 1.200 euro lijkt veel, maar het was gewoon een bedrag dat hij kon missen. Hij hoopte dat ik daarmee zou opdonderen. Het ging mij uiteindelijk niet om het geld. Ik wilde een signaal afgeven." De drugs speelden volgens hem ook een rol. Terwijl hun baby in de box lag, gebruikten hij en zijn vriendin drugs, zo vertelde de man. “Ik was toen niet helder." 

 

Inbraak bij ex-werkgever 

Twee weken na het incident brak hij in bij zijn voormalige werkgever van wie hij ook al eens geld had gekregen. De ex-baas heeft in een brief laten weten dat hij hem vergeeft. Hij zal de man weer een baan aanbieden als hij uit de cel komt. “Iemand met een groot hart”, aldus de voorzitter van het hof. 

 

De man zegt nu niet meer te gebruiken. Volgens psychisch deskundigen is hij volledig toerekeningsvatbaar, maar is er wel een scheefgroei in zijn ontwikkeling. Zo zou de man egocentrisch en opportunistisch zijn. "De overval op zijn vader was de uitbarsting van een lange, traumatische aanloop", aldus zijn advocaat. “Er is in deze zaak niet één slachtoffer. Ik hoop dat het hof net zo mild zal zijn als de voormalige werkgever.” 

 

De rechtbank in Lelystad heeft de vriendin veroordeeld tot een celstraf van 24 maanden, waarvan de helft voorwaardelijk. Zij is niet in beroep gegaan. 

 

Het hof doet op 1 november uitspraak.

Onze Ambassadeurs