De Regenboogbuurt, kleurrijk erfgoed van Almere

Geschreven door Redactie

Anderhalf jaar geleden is op initiatief van Stichting Regenboogbuurt met een team van 5 vrijwilligers uit Almere Buiten gestart met de restauratie van de originele maquette - uit 1994 - van de Regenboogbuurt in Almere.

Inmiddels is deze enorme klus voltooid. De maquette wordt in volle glorie getoond, volgens planning precies in 2019, het jaar waarin de Regenboogbuurt 21 jaar bestaat. Iedereen is welkom om hem te komen bewonderen in Batavialand Lelystad in het weekend van 1, 2 en 3 november. 

De Regenboogbuurt is ontworpen op basis van het thema: kleur. Daardoor is een bijzonder samenspel ontstaan tussen de kleuren op bebouwing en beplanting: een bewoond Arboretum. De buurt is het grootste eerbetoon ter wereld aan het werk van Bruno Taut. Op 9 september 1919, dit jaar dus precies 100 jaar geleden, stelde deze revolutionaire Duitse architect een Manifest voor Kleurrijk Bouwen op. Hij koos bewust eenvoudige bouwmaterialen en gebruikte kleur als essentieel architectonisch element. Taut is weliswaar niet zo bekend bij het grote publiek, maar onder andere zijn Hufeisensiedlung en Onkel Toms Hütte in Berlijn, die de voornaamste inspiratie vormden voor de Regenboogbuurt, zijn inmiddels UNESCO Werelderfgoed. 

Deze maquette heeft een bijzondere rol gespeeld bij de kleurontwikkeling van de buurt. Van elk gebouw werd een gedetailleerd model in kleur gemaakt. Aan de hand van discussies tussen kleuradviseurs, stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten en architecten vond de afstemming van de kleuren plaats. Het laat zien hoe zorgvuldig deze buurt is ontwikkeld. Nergens in Nederland is zoveel aandacht aan de kleurstelling van een woonbuurt besteed.  

De maquette heeft eerst op de BouwRAI 1994 en aansluitend in het gemeentehuis van Almere gestaan. Daar hebben vele aspirant-kopers hun toekomstige huis voor het eerst gezien. Sinds enige tijd ligt hij opgeslagen in het depot van BataviaLand Lelystad. Het is de grootste maquette die daar wordt bewaard. Heel bijzonder is ook dat de maquette geen eindsituatie laat zien; het is een zgn. werkmaquette. 

De restauratie is mogelijk gemaakt dankzij een samenwerking met BataviaLand Lelystad en Erfgoedhuis Almere, en door een bijdrage van de RABO Clubkas Actie 2018 en de gemeente Almere. De oorspronkelijke maker en de conservator Museaal Depot van Batavialand zijn als adviseurs bij de restauratie betrokken. De maquette bestaat uit 27 delen van verschillend formaat met een totale oppervlakte van 560 x 470 cm. Met dezelfde bescheiden maquettematerialen en -technieken die ook zo’n 25 jaar geleden gebruikt zijn, is de maquette stukje voor stukje teruggebracht naar de oorspronkelijke staat. Voor het bijplanten van honderden boompjes die in de loop der tijd verloren zijn gegaan, is elektradraad gebruikt van dezelfde rollen als in 1994. De Rode Donders, ooit op mysterieuze wijze verdwenen, zijn herbouwd en weer te bewonderen.  

Tijdens 1, 2 en 3 november, waarop de maquette te zien is in BataviaLand, is steeds een deel van het restauratieteam aanwezig om vragen te beantwoorden en verhalen te vertellen over de restauratie van de maquette en de bijzonderheid van de Regenboogbuurt. Dus grijp deze unieke kans! 

Meer informatie op www.regenboogbuurt.nl 

Voor openingstijden zie: https://www.batavialand.nl/plan-je-bezoek/openingstijden


Onze Ambassadeurs