'Helft capaciteit politie naar opvang personen met verward gedrag'
De politie in Almere is de helft van haar capaciteit kwijt aan de opvang en begeleiding van personen met verward gedrag.
Dat blijkt uit een reportage van Nieuwsuur van NOS/NTR maandagavond over de toename van het aantal meldingen over mensen met verward gedrag.
Landelijk gezien is het aantal incidenten van mensen met verward gedrag en waar de politie moet ingrijpen de afgelopen vijf jaar fors toegenomen. Moest de politie in 2014 zo'n 60.000 keer uitrukken, inmiddels zit het aantal incidenten al ruim boven de 90.000.
Nieuwsuur liep twee dagen mee met een eenheid in Almere en volgde agenten bij de meldingen die binnenkwamen over mensen die verward gedrag vertonen. De situatie in Almere diende als illustratie van het landelijke probleem.
Nieuwe wet
Aanleiding voor de reportage is de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg die op 1 januari in werking treedt. Volgens die wet moeten meer mensen thuis behandeld worden in plaats van in een instelling. De vrees bij politie en burgemeesters is dat de politie daardoor nog vaker zal worden ingeschakeld.
Verschillende burgemeesters betwijfelen of ze die zorg wel kunnen leveren zegt Liesbeth Spies, voorzitter van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters. "Er is overal te weinig capaciteit. De politie is onderbemenst maar ook in de ggz zijn allerlei veranderingen gaande. Er zijn steeds minder bedden maar het aantal mensen dat dan buiten de instellingen zorg moet verlenen, dat is niet meegegroeid', zegt Spies.
Lastige groep
In de reportage geeft Ria Hilberink van GGD Flevoland aan dat er een duidelijk verband is tussen de afname van het aantal plekken in instellingen en het aantal verwarde mensen op straat. "De zorg voor deze mensen is complex omdat we te maken hebben met een groep die of geen zorg wil of geen hulp kan vragen, dat is een heel lastige groep."
Volgens een recent onderzoek van de gemeente Almere is een relatief kleine groep van zo'n 70 personen verantwoordelijk voor een derde van alle meldingen rond verward gedrag. De gemeente komt met een behandelplan om de overlast te verminderen.
Ook onderzoeksbureau Care2Research presenteerde onlangs resultaten van onderzoek naar verwarde personen in Flevoland. Volgens de onderzoekers moeten hulpverleners minder 'hokjesdenken' als ze cliënten behandelen. Ook kan de bereikbaarheid van hulpverleners na kantoortijd beter.