Twee derde Nederlandse bevolking niet bezorgd om risico's openbare wifi

Geschreven door Redactie

Bijna 65 procent van de Nederlandse bevolking is niet bezorgd over de risico's voor het gebruik van openbare wifinetwerken. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

Hierbij gaat het om het gebruik van openbare, niet-beveiligde wifinetwerken; netwerken die niet met wachtwoord beveiligd worden, waardoor iedereen toegang heeft tot het netwerk. Daardoor kunnen mensen het internetverkeer van gebruikers van zo'n netwerk in de gaten houden.

Mensen met verkeerde bedoelingen kunnen een openbaar wifinetwerk misbruiken om gegevens van gebruikers te stelen. Onveilig verstuurd internetverkeer kunnen zij bijvoorbeeld onderscheppen en zo wachtwoorden of andere gevoelige gegevens inzien.

58 procent van de Nederlandse bevolking maakt zich zorgen over veiligheid op het internet. Zij zijn vooral bezorgd over het delen van persoonlijke informatie op sociale media. Ruim 37 procent (een derde) zag vanwege die zorg daarvan af.

Kwaadwillenden kunnen een openbaar wifinetwerk bovendien misbruiken om gegevens van gebruikers te stelen. Zij kunnen onveilig verstuurd internetverkeer bijvoorbeeld onderscheppen en zo wachtwoorden of andere gevoelige gegevens inzien.

In totaal maakt 58 procent van de Nederlandse bevolking zich zorgen over veiligheid op internet. Mensen zijn vooral bezorgd over het delen van persoonlijke informatie op sociale media. Ruim een derde (37 procent) zag daar vanwege die zorg van af.

Onze Ambassadeurs