Tuintips voor November

Geschreven door Redactie

November is de maand van korter wordende dagen en onstuimig weer. Bovendien neemt de kans op vorst toe. Hier vind je een aantal tuintips voor november.

  • Fruitbomen kunnen het beste tussen eind november en eind december worden geplant. De kans dat ze 'aanslaan' is dan het grootst. Ze hebben dan nog de tijd om nieuwe wortels te vormen, voordat ze in het voorjaar uitlopen.
  • Bij diverse bomen en heesters komt de sapstroom eind december al op gang, waardoor ze tussen half november en half december moeten worden gesnoeid (o.a. kastanje, berk, esdoorn en haagbeuk).
  • Als je het gevallen blad in de tuin wil verwijderen kun je de bladeren in de border het beste laten liggen. De bladeren zorgen ervoor dat de bodem minder snel bevriest en dat is weer beter voor de wortelen van beplanting.
  • Wordt er vorst voorspeld? Sluit dan tijdig de buitenkraan af om bevriezing van de leidingen te voorkomen.
  • Snoei van heesters en struiken niet alleen de takken aan de buitenkant weg, maar ook uit het hart. Zo dun je de struik goed uit en bevorder je de groei/bloei van het voorjaar.
  • Zorg ook deze maand nog voor je gazon. In ieder geval niet over bevroren gras lopen. Dat kan volgend voorjaar bruine plekken in het gras veroorzaken. Als het nog lang tamelijk warm is, kan het nodig zijn het gras nog een keer te maaien. Bij een buitentemperatuur van 6 °C of meer groeit gras nog steeds.
  • Heb je aan de egels gedacht?

    Egels overwinteren (winterslaap) niet in holen, maar onder een hoop blad en takken. Gooi daarom, als je er een plek voor hebt, een partij snoeihout en verzameld blad op een hoop bij elkaar. Je helpt er de egels en heel veel andere dieren mee! 

Heb je hulp nodig bij het onderhoud van je tuin? Neem dan contact op met Kelder Hoveniers, zij helpen je graag!