'Afschot 252 edelherten op 1 dag kon door koude weer'

Geschreven door Redactie

Door het koude weer was het in januari mogelijk om op één dag 252 uit de Oostvaardersplassen af te schieten. Dat schrijft gedeputeerde Harold Hofstra in een mededeling aan Provinciale Staten.


Uit een overzicht van Staatsbosbeheer bleek eerder dat er op 25 januari door vier faunabeheerders 252 herten waren afgeschoten. Dat is veel meer dan het gemiddelde van enkele tientallen per dag. Partij voor de Dieren stelde dat dit hoge aantal nooit op een correcte en zorgvuldige manier behaald kon zijn. Daarom wilde de partij samen met nog een aantal andere fracties een verklaring van Hofstra.


Volgens de gedeputeerde zijn er in de hele winterperiode nooit meer dan vier faunabeheerders tegelijk in het veld gegaan voor afschot en was de verstoring van de dieren minimaal. De beheerders schoten vanuit een stilstaande positie en gebruikten een demper.


''De dieren stonden veelal in kleine groepjes. Door de koude waren de herten zeer goed benaderbaar en reageerden ze nog minder op afschot in de omgeving. Hierdoor konden er in korte tijd veel dieren worden geschoten.''


In de tijd zijn er wel extra beheerders ingezet om ondersteunend werk te verrichten zoals het weghalen van de dieren.



Onze Ambassadeurs