Ruim 250 edelherten afgeschoten op één dag

Geschreven door Redactie

Vrijdag 25 januari was de zwartste dag in de Oostvaardersplassen. Die dag zijn er 252 edelherten afgeschoten. Dat is veruit het hoogste aantal dode dieren van alle dagen dat faunabeheerders met geweren rondliepen in het natuurgebied.

Dat blijkt uit de afschotcijfers die de Partij voor de Dieren heeft opgevraagd bij Staatsbosbeheer. Op 22 januari werden 131 edelherten afgeschoten. Op de andere dagen kwamen de schutters niet verder dan enkele of tientallen dode dieren. Vooraf werd ingeschat dat de faunabeheerders zo'n 20 edelherten per dag zouden kunnen afschieten.


De faunabeheerders van Staatsbosbeheer hebben in totaal 1745 edelherten afgeschoten in de Oostvaardersplassen. Sinds 1 april mag er niet meer geschoten worden. In de herfst wordt het afschieten hervat.


Waarom moesten de edelherten dood?

De provincie Flevoland bepaalde in de zomer van 2018 dat het beleid in de Oostvaardersplassen drastisch omgegooid zou worden. De provincie kwam tot dit besluit na onderzoek van de commissie Van Geel. Het aantal edelherten moest met 1830 dieren teruggebracht worden. Na onderzoek bleek dat verplaatsing van de herten of anticonceptie op korte termijn niet mogelijk is bij deze dieren.

Onze Ambassadeurs