Geen extra provinciale bijdrage aan sluis Kornwerderzand

Geschreven door Redactie

De provincie Flevoland betaalt niet mee aan de laatste 15 miljoen euro die nodig is voor de verbreding van de sluis in de Afsluitdijk bij Kornwerderzand.

Ook zal Flevoland niet garant staan voor tekorten in de financiering van het project. Dat heeft Flevoland aan de provincie Friesland laten weten. Friesland voert de regie over het project en coördineert de financiële bijdragen van lokale overheden en bedrijven.


Minister Cora van Nieuwenhuizen liet onlangs weten dat de verbreding van start kan gaan omdat de financiering rond was. Ze ging er daarbij vanuit dat de regio nog een laatste bedrag van 15 miljoen zou bijbetalen. Ook liet de minister weten dat lokale overheden garant zouden staan bij eventuele tegenvallers. Flevoland doet daar dus niet aan mee. 


Met het totale project is in totaal naar schatting 215 miljoen euro gemoeid. Hiervoor worden onder meer de bruggen aangepast en de sluis en vaargeul verbreed. Flevoland betaalt 2,5 miljoen euro mee. Dit bedrag is in het coalitieakkoord 2019-2023 vastgelegd. De provincie ziet geen ruimte voor een extra financiële bijdrage. 


Gemeenten en provincies rond het IJsselmeer willen graag dat de sluis verbreed wordt, omdat dit extra werk voor maritieme bedrijven op kan leveren. Met name Urk zal van de verbreding kunnen profiteren. In deze gemeente zijn veel scheepsonderhoudsbedrijven. Dankzij een verbreding kunnen ook grotere Urker Noordzeekotters straks weer zonder problemen naar de eigen thuishaven varen.

Onze Ambassadeurs