Vlogger zet wandelaars aan tot opruimen zwerfafval

Geschreven door Redactie

Zwerfafval uit de natuur halen. Dat is wat een groep van zo'n tien mensen zaterdagochtend deed in de bossen rond stadslandgoed de Kemphaan in Almere.

Met vuilniszakken en afvalgrijpers in de hand maakten ze een ronde. De opruimactie is een initiatief van journalist en vlogger Lana de Wit. Onder de naam Wandelvlogger maakt ze video's van haar wandelingen door Nederlandse natuurgebieden.

Tijdens die wandelingen viel het haar op dat er veel troep rondslingert. "Blikjes, peuken, plastic zakjes. Dan denk ik wat is het nou voor een moeite om het even mee te nemen? Neem het mee naar huis en gooi het in een afvalbak!"

Opruimwandelingen

In samenwerking met Staatsbosbeheer is het idee voor de opruimwandelingen ontwikkelt. Elke maand zal ergens in Nederland een opruimactie in een gebied van Staatsbosbeheer plaatsvinden. De wandeling in Almere is de eerste in de reeks.

Langzaam maar zeker

Boswachter Rob Koetsier is blij met het initiatief. Vooral rond fiets- en wandelpaden komt hij zwerfafval tegen. Het wordt de laatste jaren wel langzaam maar zeker iets minder zegt hij. "Wat je ziet tegenwoordig is dat er heel veel aandacht is voor de 'plastic soep' in zee. Dus je ziet wel een lichte kentering komen. Je ziet wel dat mensen zich meer bewust worden van het afval." De boswachter komt ook geregeld wandelaars tegen met een plastic zakje waar ze troep die ze onderweg tegenkomen in stoppen en meenemen naar huis. "We zijn er nog lang niet, maar we gaan de goede kant op."

Bewustwording is ook wat Lana de Wit wil bereiken. Naast het feit dat de wandelingen er voor zorgen dat troep uit de natuur wordt gehaald hoopt ze met haar vlogs ook voor elkaar te krijgen dat mensen minder snel achteloos wat op straat of in het bos weggooien.

Onze Ambassadeurs