Meer openheid over nevenfuncties provinciebestuurders

Geschreven door Redactie

De provincie Flevoland geeft voortaan meer openheid over de nevenfuncties van Gedeputeerde Staten en het geld dat met die functies wordt verdiend.

De provincie doet dat op verzoek van de minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollengren, die nu tijdelijk met ziekteverlof is. De bewindsvrouw vindt dat bestuurders transparant moeten zijn over hun activiteiten en vergoedingen, omdat dit in het belang is van de politieke controle.


De informatie op de site van de provincie Flevoland was tot nu toe toe onvolledig. Zo werd niet bekendgemaakt wat gedeputeerden met hun nevenfuncties verdienden en ook de geschatte tijdsbesteding werd niet genoemd. Statenleden van Forum voor Democratie, SP en 50PLUS stelden daar eerder deze maand vragen over. Het college van Gedeputeerde Staten heeft de website nu aangepast. 

5500 tot 9000 euro

Uit het overzicht blijkt dat commissaris van de Koning Leen Verbeek als voorzitter van Slachtofferhulp Nederland ruim 5500 euro per jaar ontvangt. Gedeputeerde Jan de Reus verdient jaarlijks 9000 euro als voorzitter van de Almeerse thuiszorgorganisatie Zorgfix. 

De meeste andere leden van het college hebben ook nevenfuncties, maar hoeveel zij daarvoor ontvangen blijft onbekend. Voor hen bestaat namelijk niet de verplichting om vergoedingen openbaar te maken. Dit heeft te maken met het feit dat zij geen fulltime baan bij de provincie Flevoland hebben.

Onze Ambassadeurs