Eén op de drie raadsleden bedreigd, vaak geen aangifte

Geschreven door Redactie

Ongeveer een derde van de Flevolandse raadsleden is wel eens bedreigd. Het merendeel daarvan doet geen aangifte van de bedreiging. Dat blijkt uit een enquête van Omroep Flevoland onder Flevolandse raadsleden. De vragenlijst is verstuurd aan alle 174 raadsleden, 98 van hen hebben de lijst ingevuld.  

Het overgrote deel van de bedreigingen was online, bijvoorbeeld via sociale media of via e-mail. Enkele raadsleden zijn ook tijdens persoonlijk contact, bijvoorbeeld tijdens campagne voeren, bedreigd. Paul Vermast, fractievoorzitter van GroenLinks in Dronten geeft aan dat het sinds de opkomst van sociale media erger is geworden. De drempel om iemand uit te schelden of te bedreigen is lager door de komst van bijvoorbeeld Twitter en Facebook. "Het hoort bij het vak, ik word er zelf niet warm of koud van", aldus Vermast, die al 17 jaar actief is in de lokale politiek. 

Dit is iets wat vaker genoemd wordt in de enquête "Je krijgt als raadslid dat actief is op sociale media wel eens wat naar je kop geslingerd, meestal geen probleem, maar soms gaat het te ver." Een ander anoniem raadslid zegt dat zijn/haar kleindochter ook tijdens een scheldpartij werd genoemd.  

Enveloppen in de bus 

Een andere volksvertegenwoordiger kreeg geregeld post van een inwoner. Daarin zaten bijvoorbeeld mails en andere stukken: "Uit de uitingen kreeg ik de indruk dat de man heel onvoorspelbaar was. Het is dan niet prettig als hij weet waar je woont. Lag er niet wakker van maar helemaal prettig voelde het ook niet."  

Auto besmeurd 

Enkele raadsleden geven aan dat zij het vermoeden hebben dat er iets van hen vernield is en dat de vernieling met hun werk als raadslid te maken heeft. Zo is van een raadslid de auto besmeurd met eieren en van een ander de banden lek gestoken.  

Aangifte 

Het merendeel van de volksvertegenwoordigers heeft geen aangifte gedaan. Slechts een handvol raadsleden stapte wel naar de politie. De meeste raadsleden die een dergelijk incident hebben meegemaakt, zijn naar de burgemeester gegaan. Ook zijn enkelen naar de griffie van hun gemeente gestapt of hebben ze het gemeld bij hun fractievoorzitter.  

Raadsadviseur 

Volgens Gert-Jan Broer, raadsadviseur en loco-griffier in Almere, is er geen standaard protocol in Nederland voor raadsleden die bedreigd worden. Het is aan de gemeente zelf hoe ze daar mee om gaat. In Almere is daarom een agressieprotocol vastgesteld. Bestuurders die bedreigd worden, wordt gevraagd dit altijd intern te melden bij de griffie. Er volgt dan een gesprek. 

Het doen van aangifte wordt aangemoedigd, als er bijvoorbeeld sprake is van fysiek grensoverschrijdend gedrag. Daarnaast geeft Broer aan dat er op elke Politieke Markt beveiliging aanwezig is. Hij wil niets zeggen over individuele gevallen, maar hij geeft aan dat beveiliging helaas nodig is zodat alle raadsleden veilig hun werk kunnen doen. 

Onze Ambassadeurs