Tobiasen slikt nederlaag bij rentree als hoofdtrainer

Ole Tobiasen is er niet in geslaagd om bij zijn rentree als hoofdtrainer van Almere City FC een overwinning uit het vuur te slepen.

Op bezoek bij Jong FC Utrecht moet zijn ploeg een 3-1 nederlaag slikken.

In 2019 wachten nog drie wedstrijden (TOP Oss thuis, NEC uit en Roda JC thuis) om de rug te rechten en jacht te maken op de plekken die aan het einde van de rit recht geven op deelname aan de play-offs.

De intentie van Almere City FC op Zoudenbalch is duidelijk. De Flevolanders willen de nare nasmaak van de troosteloze nederlaag tegen FC Den Bosch van zich afspelen. Toch heeft de equipe van Tobiasen daar in de eerste 45 minuten tegen Jong FC Utrecht zichtbaar moeite mee. De wil is er, maar de elf mannen in het veld komen slechts sporadisch tot een gevaarlijke aanval.

Daarbij helpt het niet mee dat de thuisploeg uit het niets op voorsprong komt. Vaclav Cerny wordt via een goede steekbal vrijgespeeld en schuift de bal na acht minuten tegen de touwen. Het is pas de eerste kans voor Jong FC Utrecht, maar hij hangt meteen. Via Youri Loen (vrije trap net over) en Thomas Verheydt (schuiver in de handen van de doelman) wordt City ook gevaarlijk, maar een echte vuist weten de Almeerders in het eerste bedrijf niet te maken.

,,We begonnen niet slecht aan de wedstrijd”, weet Tobiasen. ,,We waren fel en agressief, precies zoals we het graag wilden zien. En het veldspel zag er ook verzorgd uit, maar we creëerden simpelweg te weinig kansen.”

Na rust verandert er weinig aan dat spelbeeld. Almere City FC zoekt de aanval, maar in de eindfase is het te vaak ‘net niet’. Het gevaarlijkst is een inzet van Torino Hunte, maar via de hak van een verdediger rolt de bal net langs de verkeerde kant van de paal. Aan de andere kant komt City goed weg wanneer de bal van de voet springt van Damon Mirani en Issah Abass na een vrije doortocht het leder net naast schuift.

Luttele minuten later is het alsnog raak voor de Domstedelingen. Na een prima aanval krijgt Abass opnieuw de kans om de trekker over te halen en ditmaal faalt hij niet: 2-0. Daarmee is de wedstrijd eigenlijk gespeeld. ,,Daarna zag je het vertrouwen weg ebben”, aldus Tobiasen. ,,Je moet op zo’n moment als team opstaan, maar daar zijn we niet in geslaagd. Dat is balen, want die jongens werken er keihard voor.”

Nick Venema – die als invaller nog speeltijd krijgt tegen de club waarvan hij wordt gehuurd – lost in de slotfase nog één gevaarlijk schot, maar een resultaat zit er helaas geen moment meer in voor de Almeerders. Odysseus Valanas maakt er vlak voor tijd zelfs nog 3-0 van, waarna Venema in diep in blessuretijd alsnog de eer redt door de 3-1 binnen te schieten.

Veel tijd om te herstellen heeft City niet. Aanstaande vrijdag komt TOP Oss immers alweer op bezoek in het Yanmar Stadion.

Foto’s: Ron Baltus